Počitnice 2020: omejevanje dostopa in varnostna razdalja na plažah

Vse več je vprašanj o potencialnih poletnih počitnicah ...
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Na Evropsko komisijo dežuje vse več vprašanj o potencialnih poletnih počitnicah letos. Predsednica Ursula von der Leyen je pred dnevi pozvala k pametnim rešitvam, ki naj bi omogočile počitnikovanje, a skupne evropske strategije vsaj za zdaj ni. Članice napovedujejo ukrepe, ki sprožajo skrbi glede diskriminacije.
FOTO: Roman Šipić
FOTO: Roman Šipić

Komisija se je vprašanja poletnih počitnic dotaknila v načrtu za postopno opuščanje omejevalnih ukrepov, uvedenih za zajezitev novega koronavirusa, ki ga je razgrnila minuli teden. Napovedala je podrobnejše smernice za postopno ponovno vzpostavitev transportnih storitev in prostega gibanja, takoj ko bodo to dopuščale zdravstvene razmere, tudi zaradi načrtovanja potovanj poleti.
 

Bodo Evropejci poiskali pametne rešitve?


Von der Leynova je bila še pred nedavnim Evropejcem svetovala, naj še ne rezervirajo počitnic. »Mislim, da bomo našli pametne rešitve za počitnice, morda nekoliko drugačne, z drugačnimi higienskimi ukrepi in z nekoliko večjo medsebojno oddaljenostjo /.../ Pozitivna sem glede poletnih počitnic,« pa je zdaj dejala v pogovoru za portugalsko televizijo SIC TV.

Preberite še: Hrvaška podaljšala ukrep, ki se tiče tudi Slovencev
Razkrito, kdo so Slovenci, ki bodo prvi smeli na morje na Hrvaško

A države se ubadajo z zelo konkretnimi težavami. V Belgiji na primer poteka vroča razprava o tem, kako zagotoviti ustrezno varnostno razdaljo med turisti na plažah, sploh ob skrčenju prostora v času plime. Če bodo med poletnimi počitnicami potovanja še vedno omejena, bodo belgijske plaže po pričakovanjih močno oblegane, zato že omenjajo možnost omejitve dostopa do njih, tako da bi imeli prednost lokalni prebivalci. Župan obalnega mesta Knokke Leopold Lippens je sicer zavrnil takšno omejevanje dostopa do plaž, češ da te morajo ostati odprte ali zaprte za vse: Flandrijce, Valonce, Bruseljčane, Nemce in vse druge.

Napovedi glede raznih omejitev prihajajo tudi iz drugih držav, na primer Avstrije. Te napovedi turističnega omejevanja sprožajo tudi navedbe o vzpostavljanju 'minischengna' držav s podobnim razvojem nove koronavirusne bolezni.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije