VROČINA

Po svetu padajo temperaturni rekordi

V Moskvi prejšnji teden 33,8 stopinje. V Seattlu postavili hladilne centre. V torek pa so v Kanadi namerili neverjetnih 49,6 stopinje.
Fotografija: V Britanski Kolumbiji so se ljudje znašli po svoje. FOTO: Jennifer Gauthier/Reuters
Odpri galerijo
V Britanski Kolumbiji so se ljudje znašli po svoje. FOTO: Jennifer Gauthier/Reuters

Ne le Evropa, tudi preostali deli sveta so se zadnje tedne znašli v primežu neznosne vročine, med njimi takšni, kjer tako visokih temperatur še zdaleč niso vajeni. Denimo Sibirija, zahod Kanade in severozahod Združenih držav Amerike. Temperaturni rekord so prejšnji teden zabeležili v Moskvi, kjer so v petek namerili 33,8 stopinje Celzija, največ v zgodovini meritev.

V Portlandu in Seattlu ljudje doma večinoma nimajo klimatskih naprav, hladijo se v posebnih halah. FOTO: Maranie Staab/Reuters
V Portlandu in Seattlu ljudje doma večinoma nimajo klimatskih naprav, hladijo se v posebnih halah. FOTO: Maranie Staab/Reuters


Še več, neverjetnih 46,1 stopinje so v nedeljo namerili na zahodu Kanade, v provinci Britanska Kolumbija, s čimer so podrli prejšnji rekord iz leta 1937, ko so se cvrli na 45 stopinjah Celzija. Čeprav je v Seattlu nekoliko hladnejše, 38 stopinj so namerili v ponedeljek, pa je to za prebivalce tega dela ZDA velik šok, tako vroče junija tam še ni bilo, zato so v več delih mesta odprli tako imenovane hladilne centre, močno klimatizirane hale, kamor so postavili mobilna ležišča, in ljudje, večina jih doma nima klimatskih naprav, saj jih ob običajnih poletjih ne potrebujejo, derejo vanje, da bi si vsaj za trenutek odpočili in se ohladili.

Podobne centre so odprli tudi po drugih delih zvezne države Washington, tudi v sosednjem Oregonu. Gneča je tudi ob vseh vodnih virih, vodnjakih, rekah, jezerih in ob obali, ponekod so na ulice namestili posebne škropilnike, da prebivalcem vsaj nekoliko olajšajo vroče dni. Vsi seveda upajo, da bo vročinskega vala kmalu konec, saj se bojijo požarov, omenjeni deli Kanade in ZDA so namreč gosto poraščeni z gozdom in posledice bi bile lahko katastrofalne. 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas