SUDAN

Po spopadu z vojsko zasedli predsedniško palačo in letališče: Sliši se streljanje, več je mrtvih (VIDEO)

Spopadi se odvijajo predvsem v okolici vojaških oporišč v Kartumu.
Fotografija: Spopadi v Kartumu. FOTO: Zaslonski Posnetek/tviter
Odpri galerijo
Spopadi v Kartumu. FOTO: Zaslonski Posnetek/tviter

Na ulicah sudanske prestolnice Kartum so danes izbruhnili spopadi med vojsko in paravojaškimi enotami Sil za hitro podporo (RSF). Spopadi se odvijajo predvsem v okolici vojaških oporišč v Kartumu. Pri RSF trdijo, da so prevzeli nadzor nad predsedniško palačo ter letališči v Kartumu in v severnem mestu Merowe, vojska pa njihove trditve zanika.

Do izbruha nasilja je prišlo po tednih vse večjih napetosti med vojaškim voditeljem Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom, poveljnikom paravojaških enot Mohamedom Hamdanom Daglo, zaradi načrtovane vključitve RSF v redno vojsko.

Vojska je za začetek spopadov obtožila RSF, saj naj bi ta napadla več vojaških oporišč v prestolnici in drugod po državi. Organizacija RSF pa je vojsko obtožila, da je začela spopade z napadom na njen sedež v Kartumu in obleganjem tam nameščenih enot RSF. Vojska je sicer zaprla mostove čez reko Nil, ki povezujejo prestolnico z mesti Omburman in severnim Kartumom, zaprla pa je tudi cesto do predsedniške palače in dodala, da njihove zračne sile izvajajo operacije za spopad s silami RSF, poroča britanski BBC.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije