UMETNA INTELIGENCA

Po spletu zakrožile fotografije golih deklet: niso mogli verjeti, kaj se skriva za njimi

Fotografije so obdelali z aplikacijo, ki je ustvarila namišljeno podobo najstnic brez oblačil.
Fotografija: Lažne fotografije so preplavile splet. Na delu je umetna inteligenca. FOTO: Artemisdiana Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Lažne fotografije so preplavile splet. Na delu je umetna inteligenca. FOTO: Artemisdiana Getty Images/istockphoto

V mestu Almendralejo na jugozahodu Španije razburjajo fotografije golih tamkajšnjih najstnic, ki brez vednosti njihovih družin krožijo po družbenih omrežjih in so ustvarjene z umetno inteligenco. Doslej se je javilo že kakih 20 deklet, starih med 11 in 17 let, katerih običajne fotografije naj bi obdelali s posebno aplikacijo, poroča britanski BBC.

Fotografije golih najstnic so narejene na podlagi fotografij oblečenih deklet, od katerih so bile številne objavljene na njihovih lastnih računih na družbenih omrežjih. Fotografije so nato obdelali z aplikacijo, ki je ustvarila namišljeno podobo najstnic brez oblačil.

Razširjanje tovrstnih fotografij na dekleta vpliva različno

Nekatera to dobro prenašajo, druga nočejo več v javnost. Po besedah matere ene od prizadetih najstnic so starši 28 deklet v mestu ustanovili podporno skupino.

Primere preiskuje policija. Po prvih ugotovitvah je v ustvarjanje slik ali njihovo razširjanje prek omrežij WhatsApp in Telegram vpletenih najmanj 11 fantov z območja, starih med 12 in 14 let. Preiskujejo tudi trditev, da so eno od deklet izsiljevali z uporabo njene lažne podobe.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije