Ryanaira so preusmerili v Minsk, kjer so aretirali novinarja, ki je bil med potniki." />
SPREMLJAL GA JE LOVEC

Po prisilnem pristanku letala aretirali novinarja, ki je bil med potniki

Letalo Ryanaira so preusmerili v Minsk, kjer so aretirali novinarja, ki je bil med potniki.
Fotografija: Protaševič na sodišču leta 2017. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Protaševič na sodišču leta 2017. FOTO: Reuters

V Belorusiji so po prisilnem pristanku letala aretirali opozicijskega blogerja Romana Protaševiča. Pred tem je beloruska vojska prisilila civilno letalo, ki je letelo čez Belorusijo, da je pristalo na beloruskih tleh. Na dogodek so se že odzvali v Litvi, Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, v Franciji in EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je tako zahteval takojšnjo izpustitev Protaševiča, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Takojšne pojasnilo o pristanku letala letalske družbe Ryanair in domnevni aretaciji novinarja je zahtevala tudi Nemčija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Prisilni pristanek letala je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA kritizirala tudi Avstrija. APA ob tem dodaja, da so na letalu tudi avstrijski državljani.

Odzval se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je zahteval, da morajo vsi potniki nemudoma nadaljevati pot. Belorusijo je tudi opozoril, da bo odgovorna za usodo leta, ki je bil preusmerjen v Minsk. »Beloruska vlada odgovarja za varnost vseh potnikov in letal,« je tvitnil Borrell.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je aretacijo Protaševiča označil za »dejanje državnega terorizma«. Morawiecki je na twitterju še objavil, da je predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela zaprosil, da bi v ponedeljek v Bruslju na ravni EU govorili tudi o »takojšnjih sankcijah proti Belorusiji«. Dodal je, da aretacija »ne more ostati nekaznovana«.

Dogodek je kot nesprejemljivega obsodila tudi Francija ter pozvala k odločnemu in enotnemu evropskemu odzivu. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je belorusko preusmeritev letala družbe Ryanair označil za nesprejemljivo. »Močan in enoten odziv Evropejcev je nujen,« je zapisal na twitterju.


Lovci beloruske vojske prestregli letalo


Protaševič je bil na letalu letalske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz grške prestolnice Atene v litovsko prestolnico Vilno. Lovci beloruske vojske so prestregli letalo, zaradi česar je letalska družba po poročanju beloruskih medijev zaprosila za dovoljenje za pristanek. Po nekaterih drugih navedbah je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko odredil pristanek letala po obvestilu o bombi na letalu, kar se je kasneje izkazalo za lažno prijavo. Skupno je bilo na letalu 123 potnikov, ki po navedbah dpa čakajo, da bodo lahko nadaljevali pot.

Ryanair je potrdil incident. Posadko na letalu so beloruske oblasti opozorile na morebitno varnostno grožnjo in letalo napotile na letališče v bližini Minska, so sporočili iz letalske družbe. Dodali so, da na letalu niso našli ničesar neprimernega. »Ryanair je obvestil ustrezne nacionalne in evropske agencije za varnost in varnostne agencije ter se iskreno opravičujemo vsem prizadetim potnikom za to obžalovanja vredno zamudo, ki je bila zunaj nadzora Ryanaira,« je še zapisano v izjavi.

Po navedbah beloruske skupine za človekove pravice Vjasna so Protaševiča pridržali takoj po pristanku letala. Nexta, opozicijski informativni kanal, ki ga je ustanovil Protaševič, je prav tako potrdil njegovo pridržanje.

Beloruske oblasti Nexto označujejo za skrajno organizacijo. V preteklosti je ta pozivala k množičnim protestom proti Lukašenku, ki so se v Belorusiji začeli po spornih predsedniških volitvah avgusta lani. Poleg tega je tajna služba KGB Protaševiča uvrstila na seznam oseb, ki jih obtožujejo terorizma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije