OPOZORILO

Po potresu v morju se odpira zemlja (FOTO)

Panika na Jamajki, Kajmanskih otokih in Kubi. Opozorilo pred cunamijem so pozneje umaknili.
Fotografija: Tresenje tal je povzročilo manjšo gmotno škodo, a takšne luknje v tleh so precej strašljive. FOTO: caribbean360.com
Odpri galerijo
Tresenje tal je povzročilo manjšo gmotno škodo, a takšne luknje v tleh so precej strašljive. FOTO: caribbean360.com

Morsko dno v Karibskem zalivu je v torek stresel močan potres z magnitudo 7,7: sunke so čutili na Jamajki, Kajmanskih otokih in Kubi pa tudi na Floridi. Izdano je bilo tudi opozorilo pred cunamijem, a so ga kmalu umaknili. Epicenter je bil deset kilometrov globoko pod morskim dnom, sledilo pa je še več sunkov, pri čemer je najmočnejši imel magnitudo 6,1.


Na posnetku se vidi pljuskanje vode iz bazena v George Townu na Kajmanskih otokih. FOTO: Reuters
Na posnetku se vidi pljuskanje vode iz bazena v George Townu na Kajmanskih otokih. FOTO: Reuters
A čeprav je šlo za najmočnejši potres na Karibih po letu 1946, žrtev ni bilo; poročajo le o manjši gmotni škodi. Na Kajmanskih otokih je tresenje povzročilo več razpok na cestah, ponekod tudi velike luknje v tleh, nastalo je nekaj težav s poškodovano kanalizacijo, lažje poškodovanih pa je tudi več stavb. Na Jamajki so iz šestnadstropnih stavb v kampusu univerze v Kingstonu evakuirali približno 300 študentov. Sunke so čutili tudi na južni obali Kube, a škode ni bilo. Na Floridi so ob tresenju tal evakuirali več stavb, predvsem v okrožju Miami Dade in Florida Keys. Gasilci v Miamiju so dobili več obvestil o nihajočih stolpnicah, a se je vse srečno končalo.

Na videoportalu youtube se je hitro pojavilo več posnetkov, ki prikazujejo tresenje tal, luknje v tleh, valovanje vode v bazenih in razbita stekla na hišah pa tudi prestrašene šolarje, ki so se v učilnici skrili pod klopi. Prebivalci Kajmanskih otokov, kjer so najmočneje občutili potres, so bili močno prestrašeni. Kakor je novinarjem povedala 27-letna turistična agentka Cindi Welcome, je najprej mislila, da je nekaj narobe z njo, dokler ni dojela, da se tresejo tla, ne ona. »Stavba se je tresla, kakor da je iz papirja. Res me je bilo strah. To je bil najhujši potres v mojem življenju,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije