SZO

Po omikronu sledi mirno obdobje. Se bo pandemija konec leta vrnila?

»Ta virus nas je prevečkrat presenetil, zato moramo biti previdni.«
Fotografija: Z omikronom bi se lahko pandemija končala. FOTO: Diy13 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Z omikronom bi se lahko pandemija končala. FOTO: Diy13 Getty Images/istockphoto

Pandemija covida 19 je z različico omikron vstopila v novo fazo. »Z omikronom bi se v Evropi do marca lahko okužilo 60 odstotkov ljudi in to bi lahko pomenilo konec pandemije,« je danes dejal direktor SZO za Evropo Hans Kluge. »Možno je, da se regija premika proti nekakšni končnici pandemije.« Kljub temu je pozval k previdnosti zaradi sposobnosti virusa, da mutira. Ko se bo število okužb z omikronom umirilo, »bo kar nekaj tednov in mesecev obstajala globalna imuniteta bodisi zaradi cepiva bodisi zato, ker bodo ljudje imuni zaradi okužbe«. Dodal je, da zaradi tega predvidevajo, da bi lahko prišlo do mirnega obdobja, ni pa nujno, da se bo pandemija sploh še vrnila.

»Veliko se govori o endemičnem, vendar endemično pomeni /.../ da je mogoče predvideti, kaj se bo zgodilo. Ta virus nas je presenetil večkrat, zato moramo biti zelo previdni,« je še dejal Kluge. 

V evropski regiji SZO, ki obsega 53 držav, vključno z več državami Srednje Azije, je različica omikron 18. januarja po podatkih SZO predstavljala 15 odstotkov novih primerov v primerjavi s 6,3 odstotka teden prej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije