KORONAVIRUS

Po najbolj smrtonosnem dnevu epidemije MZZ izdal opozorilo Slovencem

Novi koronavirus v enem dnevu zahteval 103 življenja, skupaj že več kot tisoč smrtnih žrtev.
Fotografija: FOTO: Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Youtube

Novi koronavirus je doslej zahteval življenja najmanj 1.013 ljudi. Od tega je bilo samo v ponedlejek v provinci Hubej na Kitajskem usoden za 103 ljudi, kar je najvišje število smrtnih žrtev v enem dnevu do zdaj. Na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, na kateri je tudi šest Slovencev, so diagnosticirali okoli 60 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je skupno število okuženih tako povečalo na 130.

Prezgodaj za trditev, da je epidemija dosegla vrhunec

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je že v soboto sporočila, da se število novih primerov okužbe na Kitajskem stabilizira. Obenem je posvarila, da je še prezgodaj reči, da je epidemija dosegla vrhunec. Organizacija je v nedeljo na Kitajsko poslala ekipo mednarodnih strokovnjakov, ki naj bi pomagala pri usklajevanju odziva na izbruh. Na čelu skupine je Bruce Aylward, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP veteran obvladovanja zdravstvenih kriz.
 
Preberite tudi:

Najbolj smrtonosni dan epidemije! Na ladji, kjer so Slovenci, število okuženih raste



Novi koronavirus se je najprej pojavil v mestu Vuhan, prestolnici kitajske province Hubej. Mesto z 11 milijoni prebivalcev je že več tednov odrezano od sveta. WHO je izbruh novega virusa, ki povzroča pljučnico, 30. januarja razglasil za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Kaj pravijo na MZZ?

Medtem na ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetujejo, da preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujejo potovanja v kitajske province, kjer je vzpostavljena karantena ali so transportne omejitve in zapore. Med njimi so Hubej, Hunan, Henan, Gvangdong in Džejiang. Če ste potovali v mesto Vuhan ali bili v stiku z osebo, ki se je nahajala na tem območju, si oglejte spodnje ukrepe:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije