NARAVNA NESREČA

Po izbruhu vulkana reševenje onemogočeno: Turisti niso več živi (VIDEO)

V času izbruha je bilo v njegovi bližini okoli 50 ljudi, med njimi domačini in turisti.
Fotografija: Tako je bilo videti, ko je izbruhnil Whakaari na Belem otoku, kot ga je poimenoval James Cook. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Tako je bilo videti, ko je izbruhnil Whakaari na Belem otoku, kot ga je poimenoval James Cook. FOTO: Reuters

Izbruh vulkana Whakaari na Novi Zelandiji je po najnovejših podatkih zahteval najmanj pet smrtnih žrtev, je potrdila novozelandska policija. Razmere na otoku so še preveč nestanovitne, da bi se policisti in reševalci lahko vrnili k vulkanu. Čeprav naj bi bilo na otoku še več ljudi, domnevajo, da je možnost njihovega preživetja majhna.
   

Po navedbah policije je vulkan na Belem otoku izbruhnil ob 14.11 po lokalnem času (ob 2.11 po srednjeevropskem času). V njegovi bližini je bilo takrat približno 50 ljudi. Po navedbah novozelandske premierke Jacinde Ardern so med njimi tako domačini kot tudi tujci, pretežno Avstralci. Med njimi je bila skupina turistov z ladje za križarjenje, ki so bili na izletu na otoku. 23 ljudi so jih rešili z otoka, od tega jih je pet umrlo. Predstavnik policije John Tims je povedal, da nimajo stika s skupino najmanj 10 ljudi, ki so ostali na vulkanskem otočku.

Zemljevid Nove Zelandije. FOTO: Google Earth
Zemljevid Nove Zelandije. FOTO: Google Earth

Policija je kasneje sporočila, da nima znakov o preživelih na otoku, čeprav so otok v iskalni akciji večkrat preleteli. Trenutno skušajo ugotoviti število mrtvih. Vojska je napovedala, da bo ob svitu preletela otok v upanju, da morda najde preživele.

Dim in pepel 3,5 kilometra visoko

Ardernova je napovedala, da bo zvečer po krajevnem času obiskala območje, da bi se prepričala, ali imajo policisti in reševalci vsa potrebna sredstva za reševanje. Geolog Ken Gledhill je za novozelandske medije dejal, da sta se dim in pepel dvignila približno 3,5 kilometra v zrak.

Kaj sledi?

Čeprav se je ognjenik medtem že umiril, Gledhill ne more z gotovostjo napovedati, da v prihodnjih 24 urah ne bo še enega izbruha. Vulkan vsako leto obišče okoli 10.000 ljudi. V zadnjega pol stoletja je že večkrat izbruhnil, nazadnje leta 2016. Beli otok je leta 1769 odkril angleški raziskovalec James Cook, ki mu je tudi dal ime. Razlog je, ker je bilo videti, da je Beli otok stalno ovit v oblak bele pare in dima.



Tako pa je bil izbruh vulkana videti iz vesolja:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije