PANIKA

Direktor Term Tuhelj: Prišlo je do napake, neizmerno jo obžalujemo

Imeli so reakcijo na koži in respiratorne težave, ena oseba je na intenzivnem oddelku.
Fotografija: FOTO: Facebook
Odpri galerijo
FOTO: Facebook

»Neizmerno obžalujemo nastalo situacijo in sočustvujemo z vsemi, ki so občutili posledice neljubega dogodka, ki se je zgodil včeraj v Termah Tuhelj. Izpostavljamo, da gre za nenamerno napako zunanje službe za upravljanje kemikalij, ki je ob dostavi natrijevega hiperklorida, ki ga uporabljamo za tretiranje bazenske vode in ga skladiščimo v bazenski strojnici, namesto te kemikalije v rezervoar natočila kislino. Sprožila se je kemična reakcija, zaradi katere se je nastali plin pričel širiti po prostoru proti savnam in velnes centru, pri čemer poudarjamo, da situacija ni povezana z bazensko vodo,« je za javnost komentiral včerajšnje dogodke v Termah Tuhelj direktor Vasja Čretnik.

Čretnik je še dejal, da je bil po dogodku vodja oddelka vzdrževanja že v nekaj minutah na mestu nesreče ter je skupaj s sodelavci urgentno ravnal po predvidenem protokolu, zaradi česar ni prišlo do resnejših posledic za zdravje gostov in drugih udeleženih. » Kljub temu pa je bilo po naših informacijah 11 oseb odpeljanih v bolnišnico, ena oseba je ostala na intenzivni negi in je zunaj življenjske nevarnosti, pet oseb pa je prejelo kisik. Večina jih je že odpuščena iz bolnišnice. Prostore smo temeljito prezračili in tako ni več nikakršne nevarnosti za goste. Po pregledu pristojnih služb je kompleks sedaj varen in upamo, da bo inšpekcijska služba do jutra zaključila s postopki in bomo lahko jutri zjutraj ponovno odprli bazene.« Hrvaški mediji sicer poročajo, da je v bolnišnici končalo 19 ljudi, ena oseba pa potrebuje zdravljenje na intenzivni negi.

Predstojnik bolnišnice Zabok Tihomr Vančina je povedal, da se pri njih zdravi 15 oseb, 15-letnica na pediatričnem oddelku, dve osebi pa so premestili v zagrebško bolnišnico. Šest bolnikov je imelo respiratorne težave in so potrebovali kisik, nekateri pa so imeli le reakcijo na koži. 57-letnik, ki so ga namestili na oddelek intenzivne nege, naj bi bil tam iz preventivnih razlogov. Razkrili so še, da gre večinoma za goste iz Slovenije, Italije in Nizozemske.

Načelnik štaba civilne zaščite občine Tuhelj Mladen Hercigonja je za 24sata dejal, da so imeli v termah manjši incident z oblakom iztekanja klora. Dejal je, da je bil incident manjši in lokaliziran. Del term so evakuirali, gasilci pa so nevtralizirali substanco. Direktor term je še napovedal, da bodo danes bazeni in savne normalno obratovale. »Stvari so se pomirile, čeprav je bila situacija v nekem trenutku resna,« je še dejal Čretnik.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije