POT DOMOV

Po 12 dneh sta se vrnila iz vesolja

Japonski milijarder in njegov asistent sta vsak dan snemala filme. 46-letnik namerava čez dve leti poleteti okrog Lune.
Fotografija: Ekipa je uspešno pristala v Kazahstanu. FOTO: Roscosmos/Reuters
Odpri galerijo
Ekipa je uspešno pristala v Kazahstanu. FOTO: Roscosmos/Reuters

Včeraj se je po 12 dneh v vesolju domov vrnil japonski milijarder Jusaku Maezava. V vesolje, natančneje na Mednarodno vesoljsko postajo, ga je skupaj s kolegom Jozom Hiranom, ki je sicer njegov asistent, ter kozmonavtom Aleksandrom Miskurinom popeljal ruski modul sojuz, japonska vesoljska turista pa sta na krovu vesoljske postaje med drugim vsak dan snemala dokumentarne filme ter jih objavljala na portalu youtube.

Jusaki Maezavi so se uresničile sanje. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Jusaki Maezavi so se uresničile sanje. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Tako je Maezava, ki je za svoj in kolegov sedež odštel okrog 71 milijonov evrov, natančnega zneska ni želel razkriti, gledalcem med drugim pokazal, kako se v vesolju umivajo zobje ter hodi na stranišče, z vesoljske postaje mu je uspelo poklicati tudi ustanovitelja ene od japonskih bank Masajošija Sona. Ta je bil nad klicem navdušen ter predvsem presenečen, kako dobro sta se slišala. »Prejel sem Maezavov klic!! Vesel sem, da je dobro. Krasno je, ko se ti uresničijo sanje,« je Son zapisal na družabnem omrežju.

Tričlanska ekipa je včeraj zgodaj zjutraj uspešno pristala v stepi v osrednjem Kazahstanu, vsi pa se počutijo dobro. Tokratni polet v vesolje za 46-letnega japonskega bogataša ne bo zadnji. Že čez slabi dve leti namreč namerava obkrožiti Luno. S seboj naj bi na nepozabno pustolovščino odpeljal še osem ljudi, polet pa bo izvedla družba SpaceX. Maezava niti v tem primeru ne želi razkriti zneska, ki ga bo odštel za vesoljski podvig. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije