Pismo zahvale na dražbi

Po zaslugi Florence Nightingale prelomnice v zdravstvu. Dokazala smrtnost zaradi slabih higienskih razmer.
Fotografija: Iztržilo naj bi dva tisočaka. FOTO: Heritage Auctions
Odpri galerijo
Iztržilo naj bi dva tisočaka. FOTO: Heritage Auctions

Letošnji svetovni dan zdravja je stroka posvetila medicinskim sestram, tehnikom, babicam in babičarjem ter se tako poklonila dragocenim prizadevanjem Florence Nightingale. Zagnana Britanka je med drugim opozarjala na grozljive higienske razmere v bolnišničnih ustanovah, kjer so oskrbovali ranjence krimske vojne, in si priborila pomembne reforme v zdravstvu, za zasluge pa so se ji takrat klanjali tudi diplomati in politiki.


Prav to dokazuje pismo, ki ga bo avkcijska hiša Heritage Auctions v teksaškem Dallasu prihodnji teden ponudila na dražbi, nadejajo se izkupička okoli 2000 evrov. Nightingalova ga je naslovila na lorda Strarforda de Redcliffa in se mu zahvalila za nasvet ter mu obljubila pomoč pri distribuciji obsežne donacije sultana Osmanskega cesarstva Abdulmecida; ta se je namreč tako zahvalil za prizadevanja britanske humanistke in medicinske sestre za izboljšanje razmer med krimsko vojno ter neizmerno srčnost Florence in njenih več kot trideset sodelavk, ki so brez predaha in vedno polne upanja skrbele za bolne in umirajoče. Kot piše zgodovina, je Britanka pomagala ustanoviti sanitarno komisijo, ki je poskrbela za dezinfekcijo kanalizacijskega sistema in ureditev prezračevanja, s čimer se je občutno zmanjšal prenos okužb tifusa in kolere, ki sta se nezadržno širila prek zastarelih instalacij, ter tako zajezila smrtnost.

Florence Nightingale se je rodila v bogati družini, ki jo je nadvse razočarala njena odločitev, da bo postala medicinska sestra, kar je bil takrat neugleden poklic. V svoji karieri je potovala po svetu in v Združeno kraljestvo pošiljala poročila o grozljivih razmerah med ranjenci in v bolnišničnih ustanovah ter se posvetila dokazovanju visoke stopnje smrtnosti zaradi slabih higienskih razmer. Zaradi bogatih izkušenj in predanosti je sodelovala tudi pri načrtovanju bolnišnic in spisala prelomen priročnik za medicinske sestre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije