REKORD

Piramida iz pol milijona vrtnic

Ekvadorci se potegujejo za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Doslej največji cvetlični aranžma je dubajski airbus A380.
Fotografija: Veliko pozornosti so namenili podrobnostim. FOTO: Afp
Odpri galerijo
Veliko pozornosti so namenili podrobnostim. FOTO: Afp

Srednjeameriški Ekvador je tretji največji izvoznik cvetja na svetu takoj za Nizozemsko in Kolumbijo. Ne preseneča, da so se odločili postaviti svetovni rekord prav s cvetjem. Doslej ga je za največji cvetlični aranžma držal Dubaj, kjer so leta 2016 iz cvetja izdelali airbus A380 v naravni velikosti. A ta bo skoraj zagotovo padel, saj so v ekvadorskem Tabacundu, kanton Pedro Moncayo, naredili piramido iz pol milijona vrtnic. Gre za obliko starodavnih piramid iz Cochasquíja, ki segajo v čas pred inkovsko civilizacijo.


Za izdelavo replike piramide je poskrbela ekipa 50 cvetličarjev, ki so jim pomagali tudi lokalni prebivalci. Visoka je osem metrov in široka 33 metrov. Celoten aranžma se razteza kar na 540 kvadratnih metrih. Vsak dan so postavili na desettisoče vrtnic, pri tem je sodelovalo tudi tehnično osebje, ki je moralo izdelati poseben sistem zalivanja, da so cvetlice ostale sveže, saj morajo zdržati dva tedna.
Na pomoč so priskočili tudi domačini. FOTO: Afp
Na pomoč so priskočili tudi domačini. FOTO: Afp

Župan Frank Borys Gualsaqui je spomnil, da so se velikanskega aranžmaja v njegovem mestu lotili že leta 2015, ko jih je obiskal papež. V mestu tudi organizirajo vsakoletni svetovni sejem rož. Prav zaradi tega so se lotili postavitve rekorda, saj želijo pritegniti pozornost svetovne javnosti. Zdaj čakajo na uradno potrditev Guinnessove knjige rekordov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije