DOKUMENT PRICURLJAL V JAVNOST

Pet mesecev pred izbruhom covida množično nakupovali PCR-teste?

Izvor pandemije covida 19 še vedno buri duhove.
Fotografija: FOTO: China Daily, Reuters
Odpri galerijo
FOTO: China Daily, Reuters

Najnovejši dokumenti, ki jih je razkrilo avstralsko-ameriško podjetje za kibernetsko varnost, razkrivajo, da so kitajski laboratoriji v Vuhanu, kjer je izbruhnil novi koronavirus, kupili veliko količino opreme za testiranje na koronavirus nekaj mesecev pred uradno prijavo prvega primera virusa Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) decembra 2019.

Iz dokumentov izhaja, da je bilo leta 2019 v laboratorijih v Vuhanu kar 135 pogodb za PCR-opremo, kar je več kot leta 2018, ko  je bilo 89 pogodb z naročili PCR-opreme, leta 2017 pa 72. Finančne naložbe v opremo PCR so se od leta 2015 do leta 2019 v Vuhanu povečale za skoraj 600 odstotkov, povzema Newsweek.

image_alt
Kitajci zavračajo preiskavo


Množično nakupovanje testov se je začelo maja 2019, a je julija doseglo vrhunec, kar je pet mesecev prej, preden je Kitajska WHO sporočila prvi primer bolnika s covidom 19.

Strokovnjaki pravijo, da lahko množično nakupovanje testov nakazujejo na to, da so se kitajske oblasti zavedale izbruha koronavirusa še pred decembrom ali pa se je v laboratorijih v Vuhanu več pozornosti namenjalo virusnim in pandemičnim raziskavam.

Poročilo še razkriva, da so bila javna naročila množična ne le v Vuhanu, ampak tudi v centru za nadzor bolezni kot tudi v  laboratorijih v provinci Hubej.

image_alt
Kitajska novinarka, ki je dokumentirala izbruh covida-19 v Wuhanu, danes obsojena


Nekdanji direktor ameriške nacionalne obveščevalne službe John Ratcliffe je dejal tudi, da je povečan nakup opreme PCR v Vuhanu leta 2019 zgovoren. »Mislim, da je tukaj več kot le dim in da ogenj prihaja iz kopice različnih virov,« je dejal. Nekateri pa trdijo, da razkrito poročilo ne pove nič, saj se lahko s testiranjem PCR preverijo tudi drugi patogeni, ki jih najdemo pri ljudeh in živalih.

Izvor pandemije covida 19 še vedno buri duhove, potem ko so pljučnici podobno bolezen odkrili konec leta 2019, vse od takrat pa se je virus razširil na vse konce sveta in okužil več kot 235 milijonov ljudi in usmrtil več kot 4,8 milijona ljudi. Medtem ko izvor ostaja neznan, so nekateri strokovnjaki prepričani, da gre za bolezen živalskega izvora, drugi pa opozarjajo na možnost, da je patogen morda ušel iz laboratorija. Teorija, da je virus ušel iz laboratorija, kot je specializirani virološki laboratorij v Vuhanu, je bila medtem ocenjena kot zelo malo verjetna, vendar je še ni bilo mogoče ovreči.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije