GRAD

Peščena arhitekturna mojstrovina

Pa ni osupljiva zgolj višina, ampak tudi umetelnost podrobnosti.
Fotografija: 20 umetnikov je garalo ves mesec.
Odpri galerijo
20 umetnikov je garalo ves mesec.

Več kot 17 metrov visoko se v nemškem obmorskem mestu Binz dviguje nova arhitekturna stvaritev, graščina, ki jo obdaja več stolpičev. In če to ni dovolj, da bi privlačila poglede – v celoti je zgrajena iz mivke!
 

Ptice so jim prekrižale načrte


Dvajset umetnikov iz več držav je skoraj debel mesec garalo in pod taktirko Thomasa van den Dungena spreminjalo 11 ton mivke v fantazijskih grad. Prav za peščene ustvarjalce so jo prepeljali iz Nizozemske, saj je bila pod velikim pritiskom stisnjena z vodo in jo je bilo tako lažje oblikovati, pri delu, ne nazadnje so gradili visoko v nebo, pa so jim na pomoč priskočili tudi bagri in žerjavi.
Najvišji peščeni grad na svetu je visok več kot 17 metrov. Foto: facebook
Najvišji peščeni grad na svetu je visok več kot 17 metrov. Foto: facebook

To se je umetniško navdihnjeni skupini več kot obrestovalo, saj je njihov večnadstropni grad zdaj visok spektakularnega 17,66 metra, kar je – tako so natančno izmerili in premerili sodniki – za skoraj poln meter višje od peščenega gradu, ki se je minuli dve leti kitil z lento najvišjega na svetu. Zdaj pa mu je mesto v Guinnessovi knjigi rekordov vzel peščeni grad, ki je iz kupa mivke zrasel na festivalu v gradnji peščenih skulptur v nemškem Binzu.


Pa ni osupljiva zgolj višina, ampak tudi umetelnost podrobnosti, s katerimi so ga njegovi stvaritelji spremenili v pravljični grad kot iz domišljijskih svetov Igre prestolov in Gospodarja prstanov, vključno s strašnim peščenim zmajem, ki varuje vhod.

Ko je van den Dungen za delo svoje skupine prejel Guinnessovo plaketo, so njegovi peščeni kiparji dobili priznanje, za katerim so se pehali že tri leta, a se jim je vselej kaj zalomilo. Ko so pred dvema letoma prvič naskakovali rekord, se jim je skulptura le tri dni pred zadnjimi detajli porušila.


Leto pozneje, lani, ko so se vnovič odločili za podiranje rekorda, pa so jim jo zagodle ptice. Prav v kupih peska, ki so ga želeli spremeniti v arhitekturni presežek, si je zaščitena vrsta namreč spletla gnezda in jim na mah prekrižala načrte. A ker gre v tretje res rado, jim je tokrat uspelo! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije