DUNAJ

Pes malčka ugriznil v glavo, zaostrili zakonodajo

Objavljeno 15. april 2019 16.21 | Posodobljeno 15. april 2019 19.58 | Piše: T. V.

Psov pijani ne smejo več sprehajati.

Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
DUNAJ – Po tragičnem dogodku lansko jesen, ko je pes pijane lastnice na Dunaju do smrti poškodoval 16-mesečnega otroka, so tam zaostrili zakonodajo. Sredi februarja so sprejeli zakon, po katerem morajo psi s seznama nevarnih pasem na javnih mestih nositi nagobčnik in biti na povodcu, delež alkohola v krvi njihovih lastnikov pa ne sme presegati 0,5 promila. Dunajski policisti so skupaj s pristojnimi mestnimi oddelki začeli poostren nadzor nad lastniki psov.

Rotvajlerja, ki je septembra lani po glavi pogrizel 16-mesečnega Warisa na Dunaju, so evtanazirali. Lastnica rotvajlerja, ki ga v času napada ni mogla obvladati, je imela v krvi 1,4 promila alkohola. Pes je napadel, ko je bil otrok s starši na sprehodu po ulici. Deček je bil tri tedne v umetni komi. Njegovo stanje se je stabiliziralo, nato pa naglo poslabšalo in je umrl.


Za vse pse velja, da morajo v javnih prevoznih sredstvih in na javnih krajih, kjer se zbira veliko ljudi, nositi nagobčnik in biti na vrvici. Poleg tega policisti in mestni nadzorniki preverjajo tudi, ali imajo lastniki nevarnih pasem psov opravljen izpit, ki je na Dunaju obvezen od leta 2010.

Na seznam nevarnih psov so uvrstili bulterierje, rotvajlerje, ameriške stafordširske terierje, stafordširske bulterierje, neapeljske, španske in argentinske mastife, pitbulterierje, tosa inuje, brazilske file, bulmastife in argentinske doge ter mešance teh pasem. Pri sestavljanju seznama so strokovnjaki upoštevali pogostost napadov in moč ugriza.

Na Dunaju je registriranih 55.000 psov. Njihovi lastniki plačujejo 72 evrov davka na pse za prvega in 105 evrov za vsakega nadaljnjega psa.

Kako je z nevarnimi psi v Sloveniji?
V Sloveniji zakon o zaščiti živali določa splošne zahteve za obvladovanje psov, da niso nevarni okolici. Zakon določa, da mora skrbnik živali z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici, ter da morajo skrbniki psov zagotoviti fizično varstvo svojih psov tako, da jih imajo na javnem mestu na povodcu.

Nevaren pes je po definiciji zakona o zaščiti živali pes, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kaže napadalno vedenje do človeka, ali pa pes, ki je ugriznil človeka oziroma žival.

Pes postane nevaren, ko je bilo v uradnem postopku ugotovljeno, da je pes neobvladljiv in/ali kaže napadalno vedenje do človeka oziroma je bil ugriz evidentiran, dokazan in izvedeni vsi predpisani postopki. Tak pes dobi status nevarnega psa z odločbo uradnega veterinarja v upravnem postopku.
 
V primeru, da pes povzroči smrt ali posebno hudo telesno poškodbo, se izpelje poseben postopek, v katerem uradni veterinar odredi usmrtitev psa.
 
Pes, ki ima status nevarnega psa, mora biti fizično varovan na enega izmed naslednjih načinov:
– na povodcu in opremljen z nagobčnikom,
– zaprt v pesjaku ali objektu,
– da je v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki je na vhodu označen z opozorilnim znakom.
Nevarnega psa ni dovoljeno zaupati v vodenje osebam, ki so mlajše od 16 let. Globa za opustitev fizičnega varstva nevarnega psa znaša za fizično osebo od 800 do 1200 evrov.
Deli s prijatelji