VELEBIT

Pes ga je ohranil pri življenju

Če ne bi bilo zvestega Northa, bi najverjetneje zmrznil. Zahtevna reševalna akcija na Velebitu.
Fotografija: Od gospodarja se ni ločil vse do prihoda v dolino. FOTO: Hrvaška gorska reševalna služba
Odpri galerijo
Od gospodarja se ni ločil vse do prihoda v dolino. FOTO: Hrvaška gorska reševalna služba

Pes je človekov najboljši prijatelj, je nedvomno dokazal North, ki je svojega lastnika, hudo poškodovanega planinca kar 13 ur vdano grel s svojim telesom, dokler ga niso dosegli gorski reševalci in ga oskrbeli. Zvesti kuža se ni odmaknil od svojega gospodarja niti po prihodu pogumnih mož, ki so 50-letnega moškega nazadnje varno prenesli v dolino.

Grga Brkić se je na prvi dan novega leta ponesrečil na Velebitu, poročajo naši južni sosedje, zdrsnil je kar 150 metrov globoko in čudežno preživel. A hudo si je poškodoval nogo, zato je lahko le še obležal in ob nevarno nizkih temperaturah le upal na srečen konec. Tega najverjetneje ne bi bilo, če ne bi bilo ob njem zvestega Northa, ki se je več kot polovico dneva s toplim kožuhom in telesom stiskal ob svojega najboljšega prijatelja ter ga varoval pred mrazom vse do prihoda reševalcev.

Vlival mu je upanje ter krajšal dolge ure čakanja, med katerimi so bolečine v nogi postale že skoraj neznosne, da o strahu, da ga bo doletela okrutna smrt, niti ne govorimo. Reševalci, 27 jih je sodelovalo v eni najzahtevnejših akcij, kar so jih kdaj izpeljali, so namreč zaradi neugodnih zimskih razmer, obilice snega, ledu, podrtih dreves, neprehodnih poti in težko dostopnega terena ponesrečenca pod 1757 metrov visokim Vaganskim vrhom, najvišji točki Velebita, lahko dosegli šele okoli polnoči.

Na varno so Brkića v dolino s kužkom vred, ki se nikakor ni hotel odlepiti od gospodarja, prenesli okoli osmih zjutraj in ga prepustili zdravstveni oskrbi, North pa se je takrat vendarle moral ločiti od svojega gospodarja: tega je zaupal izurjeni medicinski ekipi, sam pa se je domov, na zasluženi počitek, odpravil z družino, ki ga je pričakala ponosna in olajšana. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije