OPOZORILO

Pekel: prihaja vročinski val, obeta se do 43 stopinj

Objavljeno 12. avgust 2016 22.33 | Posodobljeno 12. avgust 2016 22.33 | Piše: STA, T. B.

Na območjih, za katera velja opozorilo, živi okoli 10 milijonov ljudi.

NEW YORK – Milijoni Američanov ta konec tedna pričakujejo vročinski val z visoko stopnjo vlažnosti, zaradi česar so oblasti za New York in Filadelfijo izdale tudi posebna opozorila. Strokovnjaki ljudi opozarjajo, da bodo imeli zaradi kombinacije visokih temperatur in vlažnosti zraka občutek, kot da se je živo srebro dvignilo vse do 43 stopinj Celzija.

Oblasti pozivajo

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na območjih, za katera velja opozorilo, živi okoli 10 milijonov ljudi. Strokovnjaki opozarjajo, da bodo razmere še posebej težavne za starejše, kronične bolnike in tiste, ki delajo na prostem. Oblasti so prebivalce pozvale, naj po možnosti uporabijo klimatsko hlajenje, pazijo na ranljivejše prijatelje in sosede, pijejo ogromno tekočine ter otrok in živali ne puščajo v vozilih brez nadzora.

Rekordne temperature

Po podatkih meteorologov se bo vročinski val raztezal od Ohia prek Virginije, Washingtona, Bostona in New Yorka do Filadelfije. Dallas, prestolnica Washington ter deli New Jerseyja ter otoka Long Islanda bi lahko danes zabeležili tudi rekorde, a le zato, ker baze podatkov za te kraje ne segajo toliko v preteklost. Podobne rekordne temperature bi lahko v soboto zabeležili tudi nekateri drugi kraji, nato pa bo vročina v nedeljo in ponedeljek popustila.

Na jugu pa poplave

Z juga ZDA medtem poročajo o močnih padavinah. Največ dežja so zabeležili v delih Louisiane in Misisipija, medtem ko se je območje nizkega zračnega pritiska preselilo nad območje ob Mehiškem zalivu. Ponekod na jugu Misisipija ter v jugovzhodnih in južnih delih osrednje Louisiane je padlo od 25,4 do 38,1 centimetra dežja, v Louisiani pa ga v naslednjih dneh pričakujejo še okoli 25 centimetrov. Po poročanju ameriških medijev so zaradi poplav zaprte nekatere šole, še navaja AFP.

Deli s prijatelji