PRIDIGA

Papež se huduje: Otroke ste zamenjali z mačkami in s psi

Papež Frančišek meni, da je odločitev parov, ki namesto otrok izberejo hišne ljubljenčke, sebična.
Fotografija: Papež Frančišek je zaskrbljen zaradi izgubljanja pomena starševstva in družine. FOTO: Tony Gentile, Reuters
Odpri galerijo
Papež Frančišek je zaskrbljen zaradi izgubljanja pomena starševstva in družine. FOTO: Tony Gentile, Reuters

Papež Frančišek se je v sredinem nagovoru v Vatikanu dotaknil novodobne problematike družin. Kot je dejal, se pari novodobne generacije raje odločajo za hišne ljubljenčke kot za otroke, izgubljanje pomena starševstva pa vodi v izgubo človečnosti.

Papež je ob objavi podatkov o upadanju rodnosti v Italiji povedal, da se država sooča z demografsko zimo. Država brez otrok trpi. Civilizacija je vse starejša, primanjkuje ji človečnosti, ker človek izgublja bogastvo starševstva, je v sredo opozoril.

»Vidimo, da ljudje ne želijo imeti otrok ali pa samo imajo enega in ne več. Mnogo parov nima otrok, ker si jih ne želi, imajo pa po dva, tri pse in mačke. Ja, psi in mačke nadomeščajo otroke. To je smešno, a žal je to realnost,« je dodal.

Pare brez otrok je označil za sebične, tiste, ki iz bioloških razlogov ne morejo imeti otrok, pa je pozval, naj razmislijo o posvojitvi. V svojem nagovoru je vseskozi poudarjal, naj se pari ne bojijo začetka starševstva. »Imeti otroka je veliko tveganje, vendar je večje tveganje zanikanje očetovstva in materinstva,« je dejal.

Že leta 2014 je Frančišek za dnevnik Il Messaggero povedal, da je imeti hišne ljubljenčke namesto otrok še en fenomen kulturne degradacije in da so čustveni odnosi s hišnimi ljubljenčki lažji kot kompleksni odnosi med starši in otroki. V začetku letošnjega leta je prav tako kritiziral sodobno družbo, v kateri kariera in zaslužek za mnoge pomenita več kot gradnja družine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije