COVID 19

Padla je odločitev: cepivo je primerno tudi za mlajše otroke

Do zdaj so bile vse vrste cepiva odobrene samo za starejše od 16 let.
Fotografija: Cepljenje proti covidu 19 je v polnem teku. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Odpri galerijo
Cepljenje proti covidu 19 je v polnem teku. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Evropska agencija za zdravila je odobrila Pfizerjevo cepivo za otroke od 12. do 15. leta starosti. »Kot je bilo predvideno, je Emin odbor za zdravila danes odobril uporabo cepiva Pfizer-Biontech pri mladostnikih od 12. do 15. leta starosti,« je sporočil vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri.

Kot so navedli v agenciji, otroci cepivo dobro prenašajo, kar se tiče stranskih učinkov, pa ni večjih skrbi.
 

V Nemčiji cepljenje od 7. junija naprej

Nemčija je napovedala, da bodo začeli cepiti otroke od 12. leta starosti 7. junija, potem ko bo Ema odobrila cepivo za to starostno skupino. ZDA in Kanada so že pred tem odobrile to cepivo za uporabo pri otrocih te starostne skupine.

V Sloveniji so trenutno dostopna štiri cepiva proti covid 19. Cepljenje proti covidu 19 se le pri cepivu Janssen opravi z enim odmerkom, pri ostalih cepivih pa z dvema odmerkoma. Priporočen presledek med odmerkoma je pri cepivu Pfizer-Biontech (Comirnaty) tri tedne, pri cepivu Moderna štiri tedne, pri cepivu Astrazenece (Vaxzevria) pa se zaradi boljše učinkovitosti priporoča presledek 12 tednov (cepljenje z drugim odmerkom Vaxzevrie se lahko v skladu s SmPC opravi tudi prej, 4–12 tednov po 1. odmerku). Cepivo Pfizer-Biontech (Comirnaty) je registrirano za osebe stare 16 let in več, ostala cepiva so registrirana za uporabo pri odraslih, starih 18 let in več.

Vodja slovenske strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović ocenjuje, da bi lahko kmalu začeli cepiti to starostno skupino tudi v Sloveniji. Podrobnosti morajo doreči pediatri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije