PO IZSTRELITVI KITAJSKEGA SATELITA

Ostanki rakete padli tudi v morje (FOTO)

Kitajska je opozorila, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana »medsebojno izključujeta«.
Fotografija: Nosilna raketa Long March-4B, ki nosi vremenski satelit Fengyun-3 07, je vzletela iz satelitskega izstrelitvenega centra Jiuquan, blizu Jiuquana, provinca Gansu, Kitajska, 16. aprila 2023. FOTOGRAFIJI: Stringer Via Reuters
Odpri galerijo
Nosilna raketa Long March-4B, ki nosi vremenski satelit Fengyun-3 07, je vzletela iz satelitskega izstrelitvenega centra Jiuquan, blizu Jiuquana, provinca Gansu, Kitajska, 16. aprila 2023. FOTOGRAFIJI: Stringer Via Reuters

Kitajska je v nedeljo izstrelila vremenski satelit, zaradi česar so v morje severno od Tajvana, ki ga je Peking pred tem zaprl za plovbo, padli ostanki rakete, je sporočilo tajvansko obrambno ministrstvo. Satelit je preletel severno obalo Tajvana, razbitine pa niso vplivale na njegovo varnost.

Kitajski državni mediji so potrdili izstrelitev »novega vremenskega satelita« iz vesoljskega centra na severu Kitajske ob 9.36 po lokalnem času. Po podatkih pomorskih oblasti v kitajski provinci Fujian je bilo v nedeljo med 9. in 15. uro po lokalnem času zaradi možnosti padca ostankov rakete v morje zaprt ladijski promet na območju, ki leži približno 160 kilometrov severno od tajvanske prestolnice Taipei.

Kitajska vojska je sicer med 9. in 11. aprilom izvajala obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana.
Kitajska vojska je sicer med 9. in 11. aprilom izvajala obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana.

Posnetki, ki jih je predvajala kitajska državna televizija, prikazujejo raketo, ki so jo izstrelili iz izstrelitvenega centra Jiuquan blizu mongolske meje v provinci Gansu. Satelit »bo omogočal napovedovanje vremena, preprečevanje in blaženje nesreč, odzivanje na podnebne spremembe in ohranjanje okolja«.

Obsežne vojaške vaje

Kitajska vojska je sicer med 9. in 11. aprilom izvajala obsežne vojaške vaje v bližini Tajvana. Z njimi je Peking odgovoril na srečanje tajvanske predsednice Tsai Ing-wen s predsednikom predstavniškega doma ameriškega kongresa Kevinom McCarthyjem v ZDA.

Na vajah so med drugim simulirali napade na »ključne tarče na tajvanskem otoku«. Kitajska pa je opozorila, da se mir v Tajvanski ožini in neodvisnost Tajvana »medsebojno izključujeta«. Taipei je odvrnil, da Kitajska spodkopava mir in stabilnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije