SATELIT

Opazoval bo krčenje amazonskega pragozda

Satelit so v orbito izstrelili Indijci Na.d planetom bo ostal štiri leta.
Fotografija: Brazilski pragozd se nezadržno krči. FOTO: Rickey Rogers/Reuters
Odpri galerijo
Brazilski pragozd se nezadržno krči. FOTO: Rickey Rogers/Reuters

Pred tedni je indijska štiristopenjska satelitska nosilna raketa PSLV iz izstrelišča Satish Dhawan v vesolje ponesla brazilski satelit z imenom Amazonia-1. Njegova naloga je opazovanje krčenja gozdov v amazonskem pragozdu. Skupaj s satelitom je raketa v Zemljino orbito odnesla še 18 drugih malih satelitov. Indija je tako ponovno zagnala svoj vesoljski program, ki za letos predvideva kar sedem poletov v vesolje. Lani so opravili le dva, za kar je bila kriva pandemija novega koronavirusa.


Minister Marcos Pontes je prvi in edini brazilski astronavt. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Minister Marcos Pontes je prvi in edini brazilski astronavt. FOTO: Shamil Zhumatov/Reuters
Amazonia-1 je prvi satelit za opazovanje Zemlje, ki ga je zasnovala, razvila, izdelala in preizkusila Brazilija oziroma tamkajšnji vesoljski inštitut INPE, ki spada pod ministrstvo za znanost, tehnologijo, inovacije in telekomunikacije. Raketa ga je spravila v orbito, ki je od površine Zemlje oddaljena 752 kilometrov in ima naklon 98,5 kotne stopinje, iz nje bodo naprave na krovu opazovale planet pod podobnimi svetlobnimi razmerami še štiri leta, toliko je namreč načrtovana življenjska doba satelita. Izstrelitev, ki so jo morali večkrat prestaviti, je opazoval tudi Marcos Pontes, brazilski minister za znanost, tehnologijo, inovacije in telekomunikacije, ki je prvi in edini brazilski astronavt. Indijcem je prenesel pozdrave brazilskega predsednika Jaira Bolsonara ter njihovo željo po nadaljnjem sodelovanju z Indijo na tem področju.

Sateliti štirih držav

Raketo, ki je satelit ponesla v orbito, so izstrelili iz indijskega vesoljskega centra Satish Dhawan. FOTO: Handout/Reuters Pictures
Raketo, ki je satelit ponesla v orbito, so izstrelili iz indijskega vesoljskega centra Satish Dhawan. FOTO: Handout/Reuters Pictures
Amazonia-1 je najbolj napreden satelit, ki ga je razvila ta največja južnoameriška država, izdelovali pa so ga več let. Ob izstrelitvi je tehtal 637 kilogramov, na krovu ima naprave za snemanje z ločljivostjo 64 metrov, zajame pa lahko kar 850 kilometrov širok pas določenega območja. Poleg že omenjenega krčenja gozdov bo opazoval stanje biomase in kmetijskih površin v Braziliji ter sosednjih državah. Deloval bo v tandemu s satelitoma CBERS 4 in CBERS 4A, ki ju je pred leti Brazilija razvila v sodelovanju s Kitajsko. Slednja je satelita razvila in izstrelila, Brazilija je prispevala instrumente.

Preostalih 18 satelitov spada v kategorijo cubesatov oziroma malih kockastih satelitov s stranicami zgolj deset centimetrov, težki pa niso več kot kilogram in pol. Nekaj jih je razvilo ameriško podjetje v Silicijevi dolini, njihova naloga pa bo posredovanje podatkov o prometu, kmetijstvu, okolju in industriji. Na krovu so bili tudi mali satelit mehiških študentov z univerze v Ciudadu de Mexicu, dva satelita indijskih univerz in satelit indijske vojske.

Ti ne bodo krožili tako visoko nad Zemljo kot veliki, njihova orbita je na višini 511 kilometrov, prav tako bodo nad površjem ostali manj časa. Ko bo njihova naloga opravljena, se bodo postopoma začeli spuščati v atmosfero in zgoreli. Tako ne bodo postali del vesoljskih smeti, ki jih je v orbiti nad Zemljo toliko, da niso le moteče, ampak že kar nevarne. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije