OLIMPIJSKE IGRE

Olimpijska slovesnost v Tokiu: tudi Slovenci z Dončićem del spektakla (V ŽIVO)

Prvič sta bila na slovesnosti nosilca zastave dva, športnik in športnica, Eva Terčelj in Bojan Tokić.
Fotografija: Slovenska olimpijska ekipa. FOTO: Phil Noble, Reuters
Odpri galerijo
Slovenska olimpijska ekipa. FOTO: Phil Noble, Reuters

Konec je čakanja: z enoletnim odlogom zaradi koronavirusa se v Tokiu na Japonskem vendarle začenjajo poletne olimpijske igre. Na današnji slovesnosti jih bo uradno odprl japonski cesar Naruhito.

image_alt
Olimpijski spored: tekme slovenskih adutov, ki jih ne smete zamuditi


Vrhunec sezone, za marsikoga tudi kariere, že nestrpno pričakuje blizu 11.000 športnikov, med njimi je tudi 54 Slovencev. Številni med njimi so danes ponosno zakorakali na osrednji stadion, kamor sta jih s slovensko zastavo v rokah popeljala namiznoteniški igralec Bojan Tokić in kajakašica Eva Terčelj. Prvič bosta na slovesnosti nosilca dva, športnik in športnica.

Odprtja se niso udeležili vsi, kolesarji, ki jih že jutri čaka dirka, so nastanjeni zunaj Tokia. Vseeno pa je bilo na mimohodu držav opaziti slovenske košarkarje, ki so za dobro voljo skrbeli že na poti na stadion. Ob zgodovinski uvrstitvi na olimpijske igre so si seveda košarkarji želeli doživeti slovesnost, mahali so sicer le praznim tribunam, a tudi milijonom gledalcev po vsem svetu. Med njimi je bil tudi glavni zvezdnik Luka Dončić.









Ene najbolj nenavadnih olimpijskih iger v zgodovini se bodo začele prav tako nenavadno, saj slovesnost poteka pred praznimi tribunami. Vseeno se je je lahko udeležilo 950 povabljenih gostov, med njimi japonski cesar, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger, od svetovnih voditeljev pa sta prišla tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron. Slovesnosti se je kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.





Tekmovanja so se sicer začela že pred uradnim odprtjem iger. Že danes je v kvalifikacijah lokostrelstva nastopil tudi prvi Slovenec Žiga Ravnikar. Sicer pa bodo slovenski navijači na trnih že jutri v jutranjih urah, ko je na sporedu prvi vrhunec za slovensko odpravo – cestna kolesarska dirka, v kateri se bosta za odličje borila Tadej Pogačar in Primož Roglič (začetek ob 4. uri zjutraj).

image_alt
Zdravnik olimpijcev razkril, kakšno je stanje Rogliča

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije