POZITIVNA OCENA

Olajšanje na Hrvaškem, a najtežji del šele prihaja

Zagreb mora za vstop v schengen dobiti zeleno luč vseh članic, kar pa v bližnji prihodnosti ni verjetno.
Fotografija: Evropska in hrvaška zastava. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Evropska in hrvaška zastava. FOTO: Reuters

STRASBOURG, ZAGREB – Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, je v oceni o izpolnjevanju schengenskih pravil in standardov sporočila Evropska komisija. Hkrati je Hrvaško pozvala k nadaljnjim prizadevanjem za izvajanje vseh ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje.

Pozitivno oceno Hrvaški o izpolnjevanju tehničnih pogojev za vstop v schengen je odhajajoča komisija predsednika Jeana-Clauda Junckerja v Strasbourgu objavila po zasedanju kolegija komisarjev v obliki sporočila. V njem države članice komisija poziva, naj ga »obravnavajo s ciljem integracije Hrvaške v schengensko območje«.

Več skeptičnih članic

Končno odločitev o tem, ali lahko država vstopi v schengen, sprejmejo članice EU, in to s soglasjem. Po neuradnih napovedih zelene luči za vstop Hrvaške v schengen ni pričakovati v bližnji prihodnosti. Skeptičnih naj bi bilo več članic, med njimi Slovenija, Nizozemska, Nemčija in Francija.

Kot v oceni ugotavlja komisija, je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe, s katerimi je izpolnila pogoje za polno izvajanje schengenskih pravil in standardov, med drugim za učinkovito upravljanje zunanje schengenske meje. Pri tem poudarja, da si bo morala Hrvaška še naprej dosledno prizadevati za izvajanje vseh tekočih ukrepov, zlasti na področju upravljanja zunanje meje, da bi zagotovila izpolnjevanje teh pogojev tudi v prihodnje. 

Pozitivna ocena

Komisija je v sporočilu tudi potrdila, da Hrvaška še naprej izpolnjuje zaveze iz pristopnih pogajanj, povezane s schengenskim pravnim redom, na področju sodstva in spoštovanja temeljnih pravic.

Evropska komisija je oceno sprejela na podlagi rezultatov postopka ocenjevanja o izpolnjevanju meril schengenskega pravnega reda, ki se je začel leta 2016.

Medtem ko je komisija že pred tem pozitivno ocenila in potrdila polno izvajanje schengenskih pravil na področju varstva podatkov, policijskega sodelovanja, skupne vizumske politike, schengenskega informacijskega sistema (SIS), orožja in pravosodnega sodelovanja v kazenskih zadevah, pa sporočilo potrjuje, da je Hrvaška sprejela vse potrebne ukrepe tudi za izpolnitev pogojev za izvajanje schengenskih pravil pri upravljanju zunanje meje. »Hrvaška si bo morala še naprej prizadevati za zagotavljanje doslednega izvajanja vseh tekočih ukrepov na tem področju«, je poudarila komisija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije