Okužila ju je na sestanku

Nemčija potrdila dva primera novega koronavirusa. S smrtonosnim virusom okuženih več kot 4500 ljudi.
Fotografija:
Odpri galerijo

Smrtonosni koronavirus je tudi v Nemčiji: bavarske zdravstvene oblasti so potrdile, da sta okužena dva uslužbenca podjetja Webasto, ki ju je prejšnji teden obiskala kolegica s Kitajske, poroča Reuters. Webasto ima na Kitajskem 11 podružnic, tudi v Wuhanu. Kitajka je zbolela med poletom v domači Šanghaj. Enega Nemca, ki je bil z njo na sestanku, so testirali v ponedeljek, zdaj je pod nadzorom zdravnikov, za zdaj je v dobrem zdravstvenem stanju, drugega včeraj; ljudi, ki so bili v stiku z njima, so obvestili o morebitnih simptomih oziroma ukrepih.

Virus so odkrili konec lanskega leta na Kitajskem, v Wuhanu, in sicer na ribji tržnici, kjer naj bi z živali preskočil na človeka; doslej je umrlo več 106 ljudi, vsi na Kitajskem, o prvi žrtvi novega virusa so poročali tudi iz Pekinga, več kot 4515 je okuženih. Da bi omejila širjenje, je Kitajska do nadaljnjega prestavila začetek pomladnega semestra, kdaj bodo učenci, dijaki in študentje spet sedli v klopi, bo odločilo predvsem to, kje so njihove šole. Ne le na Kitajskem, virus so potrdili še v desetih državah, od Japonske do ZDA, slednje svoje državljane opozarjajo, naj ne potujejo na Kitajsko, več držav je že organiziralo evakuacijo svojih državljanov. Hongkong bo zmanjšal čezmejna potovanja med mestom in celinsko Kitajsko, saj se novi koronavirus še naprej širi, odpovedali bodo vse hitre vlake in trajekte.

Virus je uradno znan kot 2019-nCoV, kako nevaren je in kako hitro se širi, še vedno ni znano, so pa ga Kitajci že izolirali in ga preiskujejo. Okuženi zboli za vročino, ki ji sledi suh kašelj, kak teden zatem pa še težko dihanje, občutek pomanjkanja zraka, nekateri potrebujejo bolnišnično zdravljenje, eden od štirih primerov je kritičen; razvije se lahko tudi pljučnica. Družina koronavirusov lahko povzroči vse od blažjega prehlada pa do smrti. Inkubacijska doba je deset dni, pacienti so kužni še pred pojavom simptomov. Svetovna zdravstvena organizacija je v ponedeljek oceno o grožnji novega koronavirusa dvignila z zmerne na povišano, a ne glede na to zatrjuje, da epidemija ne pomeni grožnje javnemu zdravju na mednarodni ravni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije