KORONA

Okužene gorile

Tri velike opice kašljajo in smrkajo. Okužil jih je asimptomatski oskrbnik.
Fotografija: V tropu jih je skupno osem. FOTOGRAFIJI: Ken Bohn/Reuters
Odpri galerijo
V tropu jih je skupno osem. FOTOGRAFIJI: Ken Bohn/Reuters

Čeprav so v preteklosti že potrdili okužbe pri nekaterih primatih, so šele zdaj potrdili prenos s človeka na opico. V živalskem vrtu v ameriškem San Diegu je novi koronavirus zajel gorilji trop, za zdaj ocenjujejo, da so okužene tri živali.
Živalski vrt v San Diegu je zaprt od 6. decembra.
Živalski vrt v San Diegu je zaprt od 6. decembra.

Dve sta začeli kašljati in kazati blage simptome morebitne okužbe, pojasnjujejo oskrbniki, ki so na to opozorili pristojne veterinarske službe in ministrstvo za kmetijstvo, po opravljenih testih fekalij so prisotnost virusa odkrili pri skupno treh gorilah. Okužbe pri preostalih petih članih tropa še niso izključene, a nadaljnjih testov ne bodo opravljali, temveč bodo živali budno opazovali.

Virusa so se, očitno, nalezli od okuženega oskrbnika, ki ni kazal znakov sars-cov-2, čeprav v živalskem vrtu veljajo stroge zapovedi glede uporabe mask ter skafandrov v bližini kletk in razkuževanja in je ta že od 6. decembra brez obiskovalcev. Hujših zapletov pri velikih opicah strokovnjaki ne pričakujejo, za zdaj beležijo le nekoliko zamašena zgornja dihala in kašljanje. Za gorile skrbijo s kakovostno vitaminsko prehrano in zadostno tekočino, so še pojasnili.


Aprila so v newyorškem Bronxu potrdili okužbe pri tigrih in levih, prisotnost novega koronavirusa pa so do zdaj potrdili še pri mačkah, domačih dihurjih in psih, a za zdaj še ni dokazov, da bi hišni ljubljenci lahko prenašali virus na človeka. Minki so prva znana živalska vrsta, v kateri je novi koronavirus mutiral in se vrnil spet na človeka, na Danskem, kjer so potrdili prenos, pa so pred meseci opravili množični zakol teh živali. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije