MATI ZLA

Oglasila se je mama Osame bin Ladna

Alia Ghanem trdi, da je nekoč najbolj iskani človek postal zloben, ko so mu »oprali možgane« v nekem kultu.
Fotografija: Osama bin Laden kot terorist, ki ga je poznal ves svet. FOTO: YouTube
Odpri galerijo
Osama bin Laden kot terorist, ki ga je poznal ves svet. FOTO: YouTube

DŽEDA – Iz svojega razkošnega doma v Savdski Arabiji se je prvič oglasila mama Osame bin Ladna, ameriškega sovražnika številka ena, dokler ga leta 2011 niso ameriški specialci ubili v Pakistanu, in človeka, ki je vodil mednarodno teroristično mrežo Al Kaida ter je za marsikoga predstavljal utelešenje zla.
 
Bin Laden, ki je načrtoval napade na ZDA 11. septembra, se je leta 1957 rodil v bogati družini, ki je še danes ena najpremožnejših v Savdski Arabiji. V pogovoru za The Guardian je svojega sina opisala kor »zelo pridnega otroka«, ki jo je imel zelo rad.

Čeprav je uničil družinsko ime, ga njegova mati še vedno zagovarja. Svojega prvorojenca opisuje kot sramežljivega in pobožnega, ko pa je šel na univerzo, se je spremenil.

Osama bin Laden s svojim prvim otrokom. FOTO: Youtube
Osama bin Laden s svojim prvim otrokom. FOTO: Youtube

 

»Oprali so mu možgane«

»Bil je zelo dober otrok, dokler ni spoznal ljudi, ki so mu, ko je bil v 20-ih letih, oprali možgane,« pravi in krivi ekstremiste na univerzi kralja Abdulaziza, kjer je bin Laden študiral ekonomijo. Tam je med drugim spoznal Abdulaha Azama, člana Muslimanske bratovščine, ki so ga izgnali iz Savdske Arabije, a je ostal bin Ladnov duhovni svetovalec.
 
Danes 84-letna Alia Ghanem je bila rojena v Siriji, z Mohamedom bin Ladnom pa je bila poročena med letoma 1956 in 1957. Ločila sta se kmalu po sinovem rojstvu. Pravi, da ji nikoli ni padlo na kraj pameti, da bo njen sin postal džihadističen morilec. Tudi ko je v 80. letih prejšnjega stoletja pobegnil v Afganistan, da bi se boril proti Rusom, je njegova družina ostala ponosna nanj.

Napad 11. septembra 2001, po katerem je ime Osame bin Ladna poznal ves svet. FOTO: Youtube
Napad 11. septembra 2001, po katerem je ime Osame bin Ladna poznal ves svet. FOTO: Youtube

 
Razvpitega sina je zadnjič videla leta 1999, pravi Alia Ghanem. Njen sin Ahmad, bin Ladnov polbrat, trdi, da mati živi v zanikanju glede svojega prvorojenca. »Krivi tiste okoli njega. Videla je le njegovo dobro, pridno stran, ki smo jo vsi videli. Nikoli ni videla njegove džihadistične strani,« je povedal Ahmad za Guardian. Družina je vedela »v 48 urah,« po napadih 11. septembra, da so za usklajene letalske napade krivi Osama in člani njegove teroristične mreže. »Vse, od najstarejšega do najmlajšega, nas je bilo sram zaradi njega,« je povedal. Po napadih so članom družine prepovedali potovati v tujino, skoraj dve desetletji kasneje pa se lahko svobodno gibljejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije