NOVA ZELANDIJA

Odslovili so čarodeja

Skoraj tri desetletja je navduševal domačine in turiste. Med pandemijo mnogim vlival upanje.
Fotografija: Svojega delovnega mesta pred katedralo ne bo zapustil. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Svojega delovnega mesta pred katedralo ne bo zapustil. FOTO: Twitter

Po 23 letih vestnega dela mu je mesto dalo nogo: novozelandski Christchurch je kljub zgražanju javnosti odslovil svojo ikono, čarodeja, ki je skoraj tri desetletja zabaval domačine in tuje obiskovalce ter skrbel za promocijo mesta. A pristojni želijo z odpovedjo čarodejskih storitev začeti novo tradicijo, pojasnjujejo, predvsem pa – privarčevati.

Živa umetnina

Za Iana Brackenburyja Channella so na leto odšteli okoli deset tisočakov, očitno je to znesek, ki si ga Christchurch ne more več privoščiti, saj načrtuje drugačno oglaševanje kraja in nove, moderne kampanje, s katerimi želi pritegniti nove vlagatelje. A ravno zaradi čarodeja smo bili toliko let unikatni, so zgroženi prebivalci, ki odločno nasprotujejo mestnim svetnikom, na katere so že naslovili jezno peticijo.

Vprašanje, ali bo delovala, kajti 88-letnemu Channellu so že prekinili pogodbo in preslišali moledovanja javnosti. In tudi čarodeja, ki se je v sedemdesetih letih minulega stoletja iz Anglije preselil na Novo Zelandijo in nekaj let pozneje začel pred mestno katedralo v polni čarovniški opravi nagovarjati in navduševati javnost.

Od leta 1982 je uradno veljal za živo umetniško delo, a zdaj gre mestnim veljakom Channellov status močno v nos. Čarodeja so najprej hoteli prepričati, da bi nastope prilagodil in zamenjal obleko, a možakar, zgrožen ob nezaslišanih predlogih, ni bil pripravljen na pogajanja. Na njegovo stran se je odločno postavila tudi javnost, ki je nasprotovala vsakršnim odstopanjem od tradicije. In sledila je odpoved.

Channell, sicer psiholog in sociolog, je nastopil v nekaj filmih, na univerzi v Melbournu je vodil oddelek za kozmologijo, ima svojo televizijsko oddajo. Da so ga tudi mestne oblasti zelo dolgo jemale resno, med drugim dokazuje njegovo vozniško dovoljenje, v katerem je naveden kot: Čarodej. Channell je bil reden udeleženec protestov, kot turistična atrakcija pa je navduševal številne obiskovalce.

Na obraze je risal nasmehe tako mlajšim kot tudi starejšim, sploh med pandemijo, ko je z vedrino in prijaznostjo prebivalstvo opominjal, da se splača stisniti zobe in počakati na boljše čase. A tako bo še naprej, zagotavlja čarodej, ki se kljub odpovedi svojemu poslanstvu ne bo odpovedal. Če želijo, da odneha, ga bodo morali ubiti, je sklenil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije