BRUTALNO JASEN

»Želim biti odkrit z vami: v bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost«

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da gre v pandemiji novega koronavirusa preveč držav v napačno smer.
Fotografija: FOTO: Denis Balibouse Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Denis Balibouse Reuters

Ljudje, ki so se okužili z novim koronavirusom, bi lahko odpornost na virus izgubili že v nekaj mesecih, pravijo znanstveniki z londonskega kraljevega kolidža. Ugotovili so, da protitelesa proti novemu koronavirusu po treh mesecih močno upadejo ali pa jih sploh ni mogoče zaznati.
FOTO: Slovenske novice
FOTO: Slovenske novice

Znanstveniki so proučevali raven protiteles proti novemu koronavirusu pri 96 ljudeh, ki so se okužili z virusom sars-cov-2, in kako se je ta spreminjala skozi čas. Ugotovili so, da so imeli v telesu največ protiteles tri tedne po prvih simptomih okužbe.


Čeprav jih je 60 odstotkov med okužbo razvilo močan protivirusni odziv, jih je samo 17 odstotkov na koncu trimesečnega obdobja testiranja imelo tako visoko raven protiteles. Več protiteles, ki so zdržala dlje, so razvili bolniki s hujšim potekom bolezni covid 19. Pri tistih z blažjimi simptomi po treh mesecih sploh niso zaznali protiteles.


»Če ob okužbi nastane toliko protiteles, da upadejo v dveh ali treh mesecih, bo pri cepivu verjetno enako,« je povedala ena od vodij študije Katie Doores. Strokovnjaki dodajajo, da bi lahko ugotovitve te študije vplivale na priprave vlad na naslednjo fazo pandemije, med drugim na financiranje in organizacijo razvoja cepiv.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije