KORONAVIRUS

Olajšanje za človeštvo: odlična novica glede cepiva proti novemu koronavirusu

To je odličen dan za znanost in človeštvo, pravijo proizvajalci.
Fotografija: Cepivo naj bi bilo na voljo do konca letošnjega leta. FOTO: Shutterstock Photo
Odpri galerijo
Cepivo naj bi bilo na voljo do konca letošnjega leta. FOTO: Shutterstock Photo

Cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata ameriški Pfizer in nemški BioNTech, lahko pri 90 odstotkih ljudi prepreči, da bodo razvili covid 19, je pokazala preliminarna analiza. To je odličen dan za znanost in človeštvo, pravijo proizvajalci.

Odzval se je tudi epidemiolog Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). »Dobro kaže,« je na twitterju zapisal ob novici o dobri učinkovitosti cepiva. Molekularni biolog Roman Jerala, ki je med drugim zapisal, da so »dosegli 94 primerov pojava bolezni od načrtovanih 164. Zaprositi nameravajo za začasno odobritev uporabe cepiva. Do konca leta načrtujejo izdelavo cepiva za 15 do 20 milijonov ljudi.«Cepivo so testirali na 43.500 ljudeh v šestih državah; ZDA, Nemčiji, Braziliji, Argentini, Južni Afriki in Turčiji, poroča BBC. Le 94 ljudi, ki so sodelovali, je zbolelo. Poročali niso o nobenih stranskih učinkih. Podjetji nameravata zaprositi za izjemno odobritev cepiva do konca tega meseca.

Potrebna dva odmerka

​Več cepiv je prišlo do zadnje stopnje testiranj, a to je prvo, ki kaže rezultate. Proizvajalci uporabljajo povsem eksperimentalen pristop, ki vključuje vbrizganje dela genetskega zapisa virusa, da bi krepili imunski sistem. Potrebna sta dva odmerka, ki ju vbrizgajo v razmaku treh tednov. Posameznik, ki je prejel cepivo, naj bi bil 90-odstotno zaščiten en teden po tem, ko mu vbrizgajo drugega. Vprašanje ostaja, kako dolgo po cepljenju je oseba imuna proti virusu.​

​Pfizer načrtuje, da bi do konca tega leta proizvedli okoli 50 milijonov odmerkov, do konca leta 2021 pa okoli 1,3 milijarde. Težava ostaja logistika, saj je treba cepivo hraniti v zelo hladnih razmerah, pri –80 stopinjah Celzija. Slovenija je cepivo naročila v okviru EU.

S cepljenjem prebivalstva naj bi se izognili sprejemanju strogih ukrepov, ki hromijo gospodarstva po svetu.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas