USTAŠKI POZDRAV

Odjeknilo na Hrvaškem: Thompson ga lahko uporablja

Sodniki so z večino sprejeli odločitev, ki je zavezujoča za vse sodnike tega sodišča.
Fotografija: Ivan Rakitić in kontroverzni Thompson. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Ivan Rakitić in kontroverzni Thompson. FOTO: Instagram

Hrvaški pevec Marko Perković Thompson, ki mu je mariborska upravna enota maja letos še v drugo prepovedala koncert v Mariboru, sme na začetku svoje pesmi Bojna Čavoglave uporabljati ustaški pozdrav Za dom spremni, je odločilo sodišče na Hrvaškem. Odločitev pri naših južnih sosedih močno odmeva.
 
Preberite tudi:
Hrvati sporočajo Mariboru: Nismo maščevalni, a dosegla vas bo Božja roka

Sodniki so na zasedanju višjega prekrškovnega sodišča z večino (14 od 19 sodnikov) odločili, da je sporni poziv na začetku Thompsonove pesmi dovoljen, štirje pa so bili mnenja, da je tak poziv v vseh okoliščinah nezakonit; en sodnik naj bi se vzdržal. Sodniki so tako potrdili sporno odločitev, ki jo je lani sprejel svet tega sodišča in je zavezujoča za vse sodnike tega sodišča, s tem pa so odločili drugače, kot je bilo odločeno v nizu odločitev višjega prekrškovnega sodišča, ki je doslej kaznovalo vse, ki so javno izrekali ali poudarjali takšen poziv.

Junija lani je sodišče zaradi poziva denarno kaznovalo pevca Maria Rosa, ki je Za dom spremni vzklikal na začetku izvajanja pesmi Bojna Čavoglave na koncertu v Makarski. Tudi ustavno sodišče je večkrat zavzelo stališče, da gre za pozdrav, ki je v nasprotju s temeljnimi načeli ustave, poročajo hrvaški mediji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije