PREHAJANJE MEJE

Od danes nova pravila za vstop na Hrvaško, minister Gantar odsvetuje pot k sosedom

Objavljeno 01. julij 2020 10.15 | Posodobljeno 01. julij 2020 11.08 | Piše: N. Č.

Nove smernice veljajo tudi za Slovenijo. EU odpira mejo za 15 epidemiološko varnih tretjih držav, med njimi tudi Srbija in Črna gora.

Na evropskem seznamu epidemiološko varnih tretjih držav sta tudi Srbija in Črna gora, ki sta na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu, za Hrvaško pa veljata za varni državi. FOTO: Jure Eržen, Delo
Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla meje. Meje so po svetu večinoma že odprte, ponekod pa velja pravilo samoizolacije, ki jo določi vsaka država posebej. Članice Evropske unije z današnjim dnem začenjajo odpravljati omejitve na zunanji meji za 15 tretjih držav, ki jih ocenjuje za epidemiološko varne.

Na Reko prispel prvi letošnji turistični vlak s 500 turisti s Češke in Slovaške
Na železniški postaji na Reki so danes slovesno dočakali prvi turistični vlak češkega podjetja Regiojet, ki je vzpostavilo sezonsko železniško povezavo med Prago in Reko. Na Hrvaško je čez Brno, Bratislavo in Ljubljano prispelo več kot 500 turistov s Češke in Slovaške. Do konca sezone pričakujejo najmanj 30.000 potnikov.

Poletna železniška linija od danes povezuje Prago in Reko čez Brno, Bratislavo in Ljubljano. Do 11. julija bodo vlaki vozili trikrat tedensko, potem pa bodo na progi vsak dan do konca avgusta. Septembra bodo znova peljali potnike trikrat tedensko, zadnji sezonski vlak pa je napovedan za 26. september, ko bo popeljal potnike z Reke proti Pragi, so napovedali v Regiojetu.

Hrvaški mediji sicer opozarjajo, da je tudi Češka med državami, ki v zadnjem času znova beležijo večje dnevno število okuženih z novim koronavirusom.


Od danes lahko v Hrvaško vstopijo vsi državljani Evropske unije, medtem ko za tiste iz tretjih držav veljajo posebne omejitve. Vstop na Hrvaško bodo med drugim dovolili tudi potnikom iz BiH, ki so v tranzitu, ter osebam, ki potujejo iz turističnih, poslovnih ali nujnih osebnih razlogov. Karantena ni več potrebna niti za državljane Srbije in Črne gore, ki prihajajo na Hrvaško, pišejo hrvaški mediji.

Gantar: Poti na Hrvaško se raje izognite


Zdravstveni minister Tomaž Gantar je poudaril, da po merilih evropskega centra za nalezljive bolezni Hrvaška spada na rumeni seznam. »Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev, tudi naš vladni govornik ne. Kar seveda ni dobra informacija za ljudi,« je za MMC dejal Gantar, ki meni, da kdor nima tam nujnih opravkov, se je poti bolje izogniti.


Evropska unija je v torek sprejela tudi priporočila, ki veljajo s 1. julijem. Članice naj bi danes  začele odpravljati omejitve tudi na zunanji meji za prebivalce Alžirije, Avstralije, Kanade, Gruzije, Japonske, Črne gore, Maroka, Nove Zelandije, Ruande, Srbije, Južne Koreje, Tajske, Tunizije in Urugvaja in pod pogojem potrditve vzajemnosti tudi Kitajske. Na seznamu, ki ga bodo osvežili vsaka dva tedna, za zdaj ni ZDA. Britanci so kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne veljajo.

Seznam epidemiološko varnih držav za vstop v Slovenijo (brez karantene): Avstrija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Norveška, Slovaška, Španija, Švica.
 


Slovenija ne bo v celoti upoštevala priporočil EU in bo sporočila, da si pridružuje pravico, da še naprej sama ureja svoje epidemiološke meje ter oblikuje rdeče, rumene in zelene sezname, je povedal minister v odstopu Aleš Hojs. Na evropskem seznamu epidemiološko varnih tretjih držav sta tudi Srbija in Črna gora, ki sta na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu. Srbe


Zabave v Zrćah letos odpovedane


Unija je odločitev sprejela ob upoštevanju epidemiološkega merila, ki je, da mora biti število novih okužb na 100.000 prebivalcev v preteklih 14 dneh blizu povprečja EU ali pod njim. Referenca je 15. junij, ko je bilo povprečje 16 novih okužb na 100.000 prebivalcev.  Slovenski Nijz namerava po besedah vladnega govorca Jelka Kacina ostati pri merilu deset novih okužb na 100.000 prebivalcev, saj da Slovenija »svojih standardov ne bo spuščala in prilagajala«.

Kontrolne točke ob prestopanju državne meje

Policija redno posodablja seznam s podatki o delovanju vzpostavljenih kontrolnih točk in pogoje za prehajanje mej Slovenije - Prehajanje države meje
Deli s prijatelji