EVROPSKA UNIJA

Obvezno cepljenje spet na mizi, uvedli bi ga povsod po EU

Predsednica Evropske komisije meni, da je znova čas za razmislek o tem ukrepu.
Fotografija: Ursula von der Leyen je za uvedbo obveznega cepljenja. FOTO: Ints Kalnins Reuters
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen je za uvedbo obveznega cepljenja. FOTO: Ints Kalnins Reuters

Medtem ko se Avstrija pripravlja na uvedbo obveznega cepljenja od februarja dalje, je o uvedbi tega ukrepa v boju z epidemijo koronavirusa znova govora tudi v evropskem parlamentu. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je namreč danes dejala, da je napočil čas, da Evropska unija razmisli o obveznem cepljenju proti covidu-19.

image_alt
Avstrija se zapira in uvaja obvezno cepljenje

Ob tem je poudarila, da je odločitev v rokah vlad držav članic povezave. »Moje osebno stališče je (...), menim, da je razumljivo in primerno sedaj imeti to razpravo,« je še dejala predsednica Evropske komisije. Ob tem je izpostavila, da tretjina prebivalcev 450-milijonske EU še vedno ni cepljena proti covidu-19.

»Kako lahko spodbudimo in potencialno razmislimo o obveznemu cepljenju znotraj Evropske unije? Potrebujemo razpravo o tem. Za to je potreben skupen pristop. Menim, da moramo imeti razpravo o tem,« je še dejala von der Leynova.

image_alt
Bodo z iglami trkali na vaša vrata? Poglejte, kaj predlaga Beovićeva

O uvedbi obveznega cepljenja je že večkrat razpravljala tudi slovenska stroka. Nazadnje je o tem Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za cepljenje, dejala, da ta ukrep pri nas ne bi bil smiseln, saj bi »obvezno cepljenje pripeljalo še do večjega odpora pri nekaterih ljudeh«. »Zato menimo, da je smiselno, da vztrajamo v situaciji, ki jo imamo. Če se nekdo ne želi cepiti, mora varnost zagotavljati s testiranjem. Je pa vprašanje, kaj bo prinesel čas in izkušnje iz drugih držav,« je dejala.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije