STROGI UKREPI

Obvezna uporaba mask med porodom: Dušila sem se, na bruhanje ti gre

Bodoče mamice se razburjajo zaradi ukrepa nekaterih porodnišnic.
Fotografija: Ženske so opisale težke izkušnje. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Ženske so opisale težke izkušnje. FOTO: Pixabay

Bodoče francoske matere so ogorčene, ker morajo zaradi pandemije covida 19 ženske v številnih porodnišnicah med porodom nositi zaščitno masko. Zaradi tega številne težje dihajo, nekatere celo bruhajo, poročajo francoski mediji. Na družbenih omrežjih je že zaživela pobuda #StopAccouchementMasqué (#Ustavite porode z maskami).

Francoske oblasti sicer niso predpisale obvezne maske med porodom. O tem odloča vsaka porodnišnica posebej, poroča francoski časnik Le Figaro. A Sonia Bisch, tiskovna predstavnica skupine, ki se bori proti nasilju v ginekologiji in porodništvu, je povedala, da se je za ta ukrep v pandemiji covida 19 odločilo kar 80 odstotkov francoskih porodnišnic.

Ob tem je spomnila, da Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje uporabo zaščitnih mask med fizičnim naporom. »Porod bi lahko primerjali z maratonom,« je poudarila. Dodala je, da zaradi uporabe zaščitnih mask med porodom lahko pride do zapletov.

Mlade mamice pripovedujejo, da jim je bilo zaradi nošenja maske med porodom zelo neprijetno. »Morala sem nositi masko med popadki in tudi, ko je bilo treba pritisniti. Babica mi je rekla, da ne pritiskam dovolj močno. A zaradi maske nisem mogla dihati. Bilo je resnično težko,« je za Le Figaro dejala mlada mama Tiffany, ki je rodila avgusta.

Tudi Elodie, katere otrok je prišel na svet junija, je izpostavila nekaj slabosti poroda z masko: »Težko dihaš, hitreje se upehaš, vroče ti je in na bruhanje ti gre,» je dejala. »Dušila sem se,« je še potožila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije