NAPAD V SIRIJI

Objavljene podrobnosti napada na vodjo IS: razstrelil je sebe in člane svoje družine

V operaciji ameriške vojske v Siriji je bil ubit vodja Islamske države. Med žrtvami tudi štirje otroci in tri žene.
Fotografija: V tej hiši je živel vodja skupine Islamska država Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši. FOTO: Mohamed Al-daher, Via Reuters
Odpri galerijo
V tej hiši je živel vodja skupine Islamska država Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši. FOTO: Mohamed Al-daher, Via Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je danes sporočil, da je bil vodja skupine Islamska država (IS) Abu Ibrahim al Hašemi al Kuraši ubit med operacijo ameriških sil v Siriji. Po navedbah visokega ameriškega uradnika se je Kuraši med operacijo razstrelil in pri tem ubil tudi člane svoje družine, vključno z otroki.

»Sinoči so ameriške vojaške sile po mojem navodilu na severozahodu Sirije uspešno izvedle protiteroristično operacijo, da bi zaščitile Američane in naše zaveznike ter naredile svet varnejši,« je danes dejal Biden.

Dodal je, da so Kurašija »z bojišča odstranili, zahvaljujoč spretnosti in pogumu naših oboroženih sil«. Povedal je še, da so se vsi ameriški vojaki varno vrnili iz operacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V operaciji, v kateri so elitne ameriške sile pristale s helikopterjem v bližini mesta Atme na severozahodu Sirije, je bilo ubitih najmanj 13 civilistov, je medtem sporočil vodja Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman. Med žrtvami naj bi bili tudi štirje otroci in tri ženske.

Začetna poročila o operacije ameriške vojske v Siriji so namigovala, da bi bil tarča lahko pomemben džihadist, ki je blizu teroristični mreži Al Kaida, ki velja za tekmico IS. Tudi Pentagon je predhodno operacijo potrdil, vendar ni navedel podrobnosti, opisal jo je le kot »uspešno«.

Operacija, v kateri so sodelovale tudi kurdske sile, je potekala v regiji Idlib, kjer je bil leta 2019 v podobnem napadu ubit prejšnji vodja IS Abu Bakr al Bagdadi.

Al Kuraši je vodenje IS prevzel 31. oktobra 2019, le nekaj dni po smrti al Bagdadija.

Ameriški predsednik Joe Biden je v živo spremljal akcijo v Siriji. FOTO: Sarah Silbiger, Reuters
Ameriški predsednik Joe Biden je v živo spremljal akcijo v Siriji. FOTO: Sarah Silbiger, Reuters
»Kuraši velika grožnja svetu«

Predsednik ZDA je kasneje v nagovoru Američanom povedal, da je bil vodja IS, ki je bil ubit v napadu po njegovi odobritvi, velika teroristična grožnja svetu.

»Vedeli smo, da se je ta terorist obkrožil z družinami, vključno z otroki, zato smo se odločili za napad s posebnimi enotami z veliko večjim tveganjem za naše ljudi, kot bi veljalo za zračni napad. Za to smo se odločili, da zmanjšamo civilne žrtve,« je dejal Biden.

»Zahvaljujoč pogumu naših enot, tega groznega terorista ni več,« je dejal Biden in dodal, da je al Kuraši organiziral nedavni neuspeli napad na zapor s 3.000 pripadniki IS na severovzhodu Sirije. Odgovoren naj bi bi tudi za genocid jazidov v Iraku leta 2014.

Kuraši je sprožil samomorilsko bombo

Tarča napada se je po Bidnovih besedah odločila, da sproži samomorilsko bombo, ki je ubila njega in njegovo družino. »Odločen sem ščititi Američane pred terorističnimi grožnjami. Sprejemal bom odločne ukrepe za zaščito države,« je še dejal ameriški predsednik.

Na vprašanja novinarjev Biden tokrat ni odgovarjal, ker je že več kot uro zamujal pri odhodu v mesto New York, kjer bo danes z lokalnimi voditelji razpravljal o ukrepih proti razširjenosti strelnega orožja po mestnih ulicah. »Zamujam,« je odgovoril, ko so ga novinarji spraševali, koliko enot je sodelovalo v napadu in koliko je bilo civilnih žrtev.

Operacija je politični obliž na rano ponesrečenega umika ZDA iz Afganistana, ki ga je Biden plačal s padcem javnomnenjske podpore. Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je po napadu na kratko dejal le, da je bila misija uspešna in ni bilo nobenih ameriških žrtev.

Al Kuraši je bil bolj previden kot njegov predhodnik al Bagdadi in se ni pojavljal v javnosti. Zelo redko je tudi objavljal kakšna sporočila. Njegova smrt je nedvomno udarec za IS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije