NEKOČ OSOVRAŽENA

Obglavljeno kraljico obožujejo

Z brezsramnostjo je uničevala svoj narod, danes mu prinaša denar. Na ogled nova razstava o Mariji Antoaneti v zaporu ob Seni.
Fotografija: Kitila se je z razkošjem, narod pa je stradal.
Odpri galerijo
Kitila se je z razkošjem, narod pa je stradal.

V ključnem obdobju francoske zgodovine ni izkazala zvestobe svojim podanikom in ni podprla revolucije, a je med strašljivim procesom, ki je skrojil njeno krvavo usodo, med grozljivimi obtožbami in napadi z vseh koncev propadajoče monarhije, ohranila neverjetno dostojanstvo in pokončno držo. Zato še danes vzbuja usmiljenje in si zasluži spoštljiv poklon, menijo pri Francoskem centru za nacionalne spomenike, ki bdi nad razstavo, namenjeni usmrčeni kraljici Mariji Antoaneti.


Nekoč osovražena, danes priljubljena


Več kot 200 eksponatov bo na ogled v nekdanjem zaporu na levem bregu reke Sene, Conciergerie, kjer je svoje zadnje obdobje življenja preživela osovražena vladarica. Razstavili bodo tudi njeno zadnje pismo, posebna pozornost bo namenjena upodobitvi Marije Antoanete v filmski umetnosti in modi. Hči Marije Terezije in Franca I., rojena na Dunaju, ter žena Ludvika XVI. je bila stara komaj 37 let, ko jo je zaradi izdajstva doletela grozljiva smrt pod giljotino, in sicer 16. oktobra 1793. Narod jo je označil za brezsramno in brezčutno, saj je neskončno zapravljala za oblačila in dragulje, medtem ko je ljudstvo stradalo. Madame Deficit, kot so jo poimenovali, je nekoč menda ravnodušno izjavila, naj ljudje pač jedo potico, če stokajo, da nimajo kruha.

Razstava se osredotoča na zadnje obdobje kraljičinega življenja.
Razstava se osredotoča na zadnje obdobje kraljičinega življenja.

Čeprav so jo kot vladarico prezirali, so Francozi danes ponosni na dobičkonosni Versailles, dvorec in kraljičin nekdanji dom, kamor se zgrinjajo množice in navdušeno kupujejo spominke s podobo Marije Antoanete. Ni dvoma, da bo velik uspeh doživela tudi razstava v Conciergerie, ki bo na ogled do 26. januarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije