V NEMČIJI

Obeta se kaos, stavka bo vplivala tudi na vozni red Letališča Jožeta Pučnika

Nemčija se pripravlja na stavko v prometu, največjo v več desetletjih, ki se bo začela v ponedeljek tik po polnoči.
Fotografija: Nemčija se pripravlja na stavko v prometu, največjo v več desetletjih, ki se bo začela v ponedeljek tik po polnoči. FOTO: Lukas Barth Reuters
Odpri galerijo
Nemčija se pripravlja na stavko v prometu, največjo v več desetletjih, ki se bo začela v ponedeljek tik po polnoči. FOTO: Lukas Barth Reuters

Nemčija se pripravlja na stavko v prometu, največjo v več desetletjih, ki se bo začela v ponedeljek tik po polnoči. Zaradi kaosa, ki se obeta, je 10 od 16 nemških zveznih dežel danes razrahljalo prepoved vožnje težkih tovornih vozil. Stavka za tisoče ljudi, ki jih pesti visoka inflacija, pomeni stvar preživetja, medtem sporoča sindikalna stran.

V Nemčiji bodo v ponedeljek stavkali zaposleni na letališčih in železnicah ter v avtobusnem prometu in pristaniščih, osrednja zahteva pa so višje plače. To bo največja stavka v Nemčiji v več desetletjih, posledično pa se pričakuje obsežne motnje v prometu, pišejo tuje tiskovne agencije.

Kot danes navaja nemška tiskovna agencija dpa, je več zveznih držav danes že ukrepalo. Običajno ob nedeljah tudi v Nemčiji od polnoči do 22. ure velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, danes pa so bila ta pravila na poziv trgovcev in nemškega ministra za promet Volkerja Wissinga marsikje omiljena.

Opustitev nadzora v 10 zveznih državah naj ne bi povzročila večjih prometnih zastojev na avtocestah. Ta odločitev je sicer glede na potrebe industrije padla pozno, piše dpa.

Stavka bo vplivala tudi na vozni red Letališča Jožeta Pučnika 

Stavka bo močno okrnila tudi železniški in letalski promet. V Združenju nemških letališč so ta teden ocenili, da načrtovanih potovanj ne bo moglo opraviti 380.000 potnikov.

Iz frankfurtskega letališča pa so sporočili, da so za ponedeljek odpovedali vse potniške lete. Predvidenih je bilo 1170 vzletov in pristankov s skupno približno 160.000 potniki.

Stavka bo tako vplivala tudi na vozni red Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana. Že za danes sta bila odpovedana prihod in odhod v bavarsko prestolnico, v ponedeljek pa odpadejo vsi načrtovani poleti med Brnikom in Frankfurtom ter Brnikom in Münchnom.

Do stavke prihaja ob neuspešnih pogajanjih za višje plače v javnem sektorju. Verdi zastopa 2,5 milijona javnih uslužbencev, med njimi delavce v javnem prometu in na letališčih, 230.000 zaposlenih pri nemškem železniškem operaterju Deutsche Bahn in v avtobusnem prometu pa predstavlja še sindikat EVG, poroča tiskovna agencija Reuters.

Verdi zahteva 10,5-odstotno zvišanje plač, s čimer bi te poskočile za vsaj 500 evrov mesečno, EVG pa pričakuje 12-odstotni dvig plač, kar pomeni, da bi porasle za vsaj 650 evrov mesečno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije