Obdukcija potrdila smrt zaradi zadušitve

Protesti zaradi umora Georgea Floyda se širijo po svetu. Policist iz Sydneyja na udaru zaradi nasilne aretacije aborigina.
Fotografija:
Odpri galerijo

Če jih niste sposobni ukrotiti, bom pa nadnje poslal vojsko, žuga ameriški predsednik Donald Trump guvernerjem zveznih držav, v katerih že teden dni ne jenjajo nasilni protesti zaradi rasizma, ki ga belopolti policisti izvajajo nad temnopoltim prebivalstvom.



Kot zadnji jo je skupil George Floyd, ki so ga v prodajalni zasačili s ponarejenim dvajsetakom, s katerim je hotel kupiti cigarete; policist, ki ga je osem minut davil s kolenom, dokler ni izdihnil, je že za zapahi in obtožen umora, preostali trije možje postave, ki so dogajanje le nemo opazovali, pa so ostali brez službe in so za zdaj brez obtožb. Tudi Floydova obdukcija je zdaj pokazala, da je umrl nasilne smrti, saj se mu je med aretacijo, ko mu je primanjkovalo zraka, ustavilo srce, zadušitev pa je potrdila že prva neodvisna obdukcija, ki so jo naročili neutolažljivi svojci po tragediji.

...
...
Čas je, da se diskriminatorna obravnava na ameriških ulicah odpravi, že več dni vpijejo po številnih mestih razjarjeni protestniki, ki so marsikje zanetili pravo vojno proti krivični oblasti in ustrelili tudi nekaj policistov, kot kaže, pa jim ni kos niti nacionalna garda. Besni Trump zato zahteva kar vpoklic vojske in nasilju grozi s še več nasilja, mu očitajo nasprotniki, javnost je šokiral tudi s poziranjem pred episkopalno cerkvijo v parku blizu Bele hiše s Svetim pismom v rokah: pred njegovim nastopom so namreč policisti s solzivcem nasilno razgnali mirne protestnike, da bi predsedniku utrli pot, cerkev pa se zgraža nad njegovo zlorabo veroizpovedi za namene svoje lastne, lažne propagande.

Bes se širi v druge države, v severno Kanado, prestopil pa je tudi ocean, več tisoč ljudi je že pokazalo pesti v Londonu. Vse kaže, da se bo zgodba preselila še v Avstralijo: v Sydneyju se namreč z obtožbami o nasilju spopada policist, ki je med aretacijo poškodoval komaj sedemnajstletnega aborigina. Ta ima poškodovano ramo, odrgnjene komolce in kolena ter odkrušene zobe. Policista so suspendirali in uvedli preiskavo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije