ZABELEŽENO

Ob obali Norveške najhujši potres v zadnjih desetletjih

Po podatkih Norsarja je bila magnituda 4,7, medtem ko jo je nacionalna seizmološka mreža skandinavskih držav ocenila na 4,4 ali 4,5, Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC) pa na kar 5,1.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Allanswart, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Allanswart, Getty Images, Istockphoto

V Severnem morju ob obali Norveške so davi zabeležili najhujši potres v zadnjih desetletjih. Po podatkih seizmološkega inštituta Norsar je bil epicenter 160 kilometrov zahodno od zahodne obale Norveške. Podatki o magnitudi se razlikujejo, je pa bila nekje med 4,4 in 5,1. Norveški koncern Equinor je ustavil delo na bližnji naftni ploščadi.

Po podatkih Norsarja je bila magnituda potresa 4,7, medtem ko jo je nacionalna seizmološka mreža skandinavskih držav ocenila na 4,4 ali 4,5, Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC) pa na kar 5,1, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V vsakem primeru so tresenje tal po poročanju medijev čutili daleč po provinci Vestland, po navedbah direktorice Narsarja Anne Strommen Lycke pa je bil to najmočnejši potres v Severnem morju po letu 1989. Nevarnosti hujšega cunamija sicer po njeni oceni ni.

Norveški koncern Equinor se je medtem odločil začasno ustaviti delo na naftni ploščadi Snorre B. Kot so pojasnili, gre sicer za previdnosten ukrep, medtem ko škode na sami ploščadi ali na morskem dnu za zdaj niso zaznali.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas