DVA V ENEM

Ob nakupu hiše dobijo avtomobil

Nepremičninska kriza v Aucklandu začinila ponudbe. Lastnik hiše podari še novo teslo.
Fotografija: Samo v predmestju Aucklanda je na prodaj več kot 400 razkošnih nepremičnin. FOTO: Vale_t, Getty Images
Odpri galerijo
Samo v predmestju Aucklanda je na prodaj več kot 400 razkošnih nepremičnin. FOTO: Vale_t, Getty Images

Nepremičninski trg zadnja leta pretresajo radikalni premiki, na Novi Zelandiji se, denimo, trenutno spopadajo z občutnim padcem vrednosti in zelo slabo prodajo. Tako slabo, da lastniki nepremičnin naravnost presenečajo s ponudbami, celo nenavadnimi darili ob nakupu.

Dve muhi na en mah

Tako je denimo v Aucklandu, v četrti Flat Bush, na prodaj hiša s štirimi spalnicami, za katero je sicer treba odšteti okoli milijon evrov, a kaj ko je to le ena od več kot 400 razkošnih nepremičnin, ki so na prodaj v predmestju največjega novozelandskega mesta. Lastniki jih zaman ponujajo že mesece in spuščajo ceno, po novem pa kar tekmujejo, kdo bo morebitnim kupcem ponudil dodano vrednost. Eden od njih se je tako odločil za drzen korak in oglasu za novogradnjo v elitni soseski dodal kar avtomobil, točneje, ponuja električno vozilo, za katero bi bilo treba sicer odšteti približno 40.000 evrov. »Povsem nova tesla in nov dom!« mamljivo vabi lastnik, ki upa, da bo sodobno vozilo morda le jeziček na tehtnici. Nepremičninska agencija ob tem dodaja, da je vozilo neverjetno darilo ob nakupu, tako da družina, ki se odloči za novo poglavje, ubije dve muhi na en mah in s hišo pridobi še prevozno sredstvo.

Kupec bo lahko sam izbral barvo vozila pri proizvajalcu. FOTO: Patrick Pleul, Reuters
Kupec bo lahko sam izbral barvo vozila pri proizvajalcu. FOTO: Patrick Pleul, Reuters

Novozelandski nepremičninski trg je v izjemni krizi, ocenjujejo strokovnjaki, nove kupce pa odganjajo visoke obrestne mere, ki so posledica pošastne inflacije. Cene nepremičnin so se sicer med pandemijo nevarno dvignile, potem pa doživele strm padec: povprečna cena za stanovanjsko hišo se je na letni ravni spustila za 10,9 odstotka, kar se je nazadnje zgodilo v devetdesetih letih minulega stoletja, oktobra letos pa so prodali za več kot tretjino manj hiš kot v istem mesecu lani. Nepremičnine se tako kopičijo, nazadnje pa se prodajo po daljšem oglaševanju in za občutno nižjo ceno. In, kot kaže, z dodatki, kot je tesla. Kandidatov za nakup je od dodatne ponudbe občutno več, lastnik namreč velikodušno ponuja povsem nov avtomobil, kupec bo lahko celo sodeloval pri naročilu pri proizvajalcu in sam izbral barvo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije