V ŠVICI

Novo spodnje perilo za vojakinje

Švicarska vojska napovedala prevetritev garderobe. Njihove uslužbenke zdaj nosijo moške spodnjice.
Fotografija: Za zdaj še vsi nosijo enako spodnje perilo, a to se bo kmalu spremenilo. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Za zdaj še vsi nosijo enako spodnje perilo, a to se bo kmalu spremenilo. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Švica velja v marsikaterem pogledu za napredno državo, a nikakor ne na področju enakopravnosti med spoloma. Zgovoren je že podatek, da so si ženske volilno pravico izborile izjemno pozno, šele leta 1971, zdaj pa je na plan prišla še diskriminacija v vojaških vrstah. Pripadnice vojske bodo šele po novih pravilih lahko nosile žensko spodnje perilo!
 

Prikrojili bodo vso opremo


Do zdaj so morale namreč shajati z moškimi spodnjicami, ki so ne le neustrezne oblike, ampak največkrat tudi mnogo prevelike. Tudi preostala obleka je izdelana po izključno moškem kroju, so že dolgo kritične tamkajšnje vojakinje, a jim zelo dolgo ni nihče prisluhnil.
Švicarska vojska si želi več nabornic. FOTO: Sezer Ozger/Getty Images
Švicarska vojska si želi več nabornic. FOTO: Sezer Ozger/Getty Images

Vrhovni so zdaj končno sklenili, da je napočil čas za napredek in spremembe, ne nazadnje bodo le tako uspešno privabili med nabornike tudi predstavnice ženskega spola, ki jih je za zdaj v švicarski vojski le za odstotek. Upajo, da se bo ta delež s spremembami v garderobi povečal na deset odstotkov, zdajšnja vojaška oblačila namreč izvirajo iz osemdesetih let minulega stoletja in so potrebna osvežitve. Pristojni zagotavljajo, da bodo vojakinjam zagotovili dva nova kompleta spodnjega perila, poletnega in zimskega, prevetrili pa bodo tudi preostalo opremo, kot so nahrbtniki in zaščitni jopiči ter obutev, in jo prikrojili različnim postavam.


Pobudo je pozdravila tudi obrambna ministrica Viola Amherd, ki je poudarila, da so vojakinje in vojaki od leta 2004 po dolžnostih in delu na terenu povsem izenačeni, zato je nujno, da tudi delajo v enakovrednih razmerah. Kot so vojakinje že dolgo opozarjale, je bistvena razlika, ali opravljaš delo v pisarni ali pa se plaziš po tleh, oprtan s 27-kilogramskim nahrbtnikom, in to v neudobnem spodnjem perilu.

Na neenakopravnost v vojaških vrstah opozarjajo tudi v ZDA, kjer vojaki prejemajo denarna nadomestila, s katerimi si lahko kupijo primerno spodnje perilo, medtem ko vojakinje ta strošek pokrivajo same. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije