PRI SOSEDIH

Novalja živi od Slovencev

Samo na območju tega mesteca na Pagu je 1800 slovenskih nepremičnin. V Zrćah prepovedali ampule s smejalnim plinom.
Fotografija: Mladi Angleži se ne ozirajo na nikogar. Foto: Vlado Paveo
Odpri galerijo
Mladi Angleži se ne ozirajo na nikogar. Foto: Vlado Paveo

NOVALJA – Čeprav so mariborske noči v središču Novalje na otoku Pag le še nostalgičen spomin in je tudi mariborska fontana usahnila, prav tako ni več kabine pohorske vzpenjače v paški trajektni luki Žigljen, ostaja ta del tega hrvaškega otoka ne le mariborski, ampak tako rekoč slovenski.

Slovenci še vedno krepko prispevamo v proračun tega mesteca. Številni so si tukaj spletli počitniška gnezda. Starejše semkaj vlečejo čudovite plaže, mlajše pa hrvaška Ibiza, kakor se domači turistični delavci radi pohvalijo s plažo Zrće.


»Slovenci ste naši najboljši, najštevilnejši in najbolj vdani gosti. Množično ste začeli graditi počitniške objekte že v rajnki skupni državi v Stari Novalji pa v Potočnici in drugih zaselkih proti Lunu, veliko si jih je kupilo apartmaje v Gajcu in v Novalji. Od 7500 zasebnih počitniških nepremičnin je kar 1800 slovenskih,« se župan Novalje Ante Dabo zaveda pomembnosti gostov iz naše države. »Slovence imamo radi. So dobri gosti, spoznali in sprejeli so naše običaje, radi se družijo z nami domačini. Že leta jih vsaj sto prihaja k nam pričakat novo leto,« doda.

Mesto poka po šivih

A izjemna rast turizma ima tudi negativne učinke. Nekoč slikovit ribiški zaselek zadnja leta tako rekoč poka po šivih. Nastalo je mestece, ki ima vsaj trikrat več stanovanjskih objektov od števila prebivalcev. Teh je zgolj okoli dva tisoč, v preostalih zaselkih še dobrih 1600. V apartmajskih blokih in kampu Straško lahko gostijo 32.000 ljudi, še okoli 22.500 v zasebnih, nekoliko slabše evidentiranih posteljah. Edina siva lisa ostaja pomanjkanje hotelskih zmogljivosti. Teh je zaenkrat le 1300, župan pa si šteje v dobro, da je spodbudil gradnjo štirih novih, kajti vse bolj si želijo luksuzne gradnje s komfortno ponudbo, ki edina lahko podaljša sezono.

Mladenka, ki ne upošteva mestnih zapovedi. Foto: Vlado Paveo
Mladenka, ki ne upošteva mestnih zapovedi. Foto: Vlado Paveo
»Še po starem prostorskem planu se bo v naslednjih letih zgradilo okoli 700 stanovanj, novi prostorski plan pa je zelo strog, saj veliko bolj kot prej ščiti obalni pas in upošteva zahtevne okoljske ih prometne standarde,« nadaljuje Dabo, ki pričakuje umiritev gradbene ekspanzije. Od večjih posegov se obeta zgolj širitev in posodobitev marine s 350 privezi.

Zadnji čas, da Novaljčani potegnejo ročno zavoro. Po zadnjih meritvah so imeli kakšen dan skupaj z domačini kar 55.000 prebivalcev, torej je razmerje med gosti in domačini kar 1 : 15. Pa še bolj zgovoren podatek: lani so imeli 260.000 gostov in skupno 1,650.000 prenočitev. In to brez vikendašev.
Zrće: razvrat na kvadrat
Za te številke so v največji meri krive Zrće. Za večino kura, ki nese zlata jajca, za nekatere, sploh tiste, ki jih motita glasnost tamkajšnje elektronske glasbe pozno v noč in razvrat, pa grdi raček. Ne le vse vrste vodnih športov, nabito polna peščena plaža, mlada telesa iz okoli 80 držav, Zrće so celodnevna zabava mladih. Le deklet in žena zgoraj brez tu ni več videti, tudi najstniki iz tujine se držijo pravil, ki jih diktira Katoliška cerkev naših južnih sosedov.

Ampak povsem drugače je ponoči, ko popustijo vse zavore desettisočim v vseh sedmih nočnih klubih ali zunaj njih. Potoki alkohola, droge, seks so stalnica. Pri drogah, na primer, so uživalci opojnih substanc vselej pred zakonom. Nekaj podobnega kot pri dopingu v športu. Pred leti so bili popularni baloni s plinom, zdaj že drugo leto kraljujejo ampule dušikovega dioksida, po domače smejalnega plina. Preprodajali so jih tako na veliko, da je moral vmes poseči hrvaški minister za zdravje. Milan Kujundžić je do 30. septembra z vladnim odlokom prepovedal uporabo in prodajo ampul za vse, razen za medicinske in gostinske namene. Da bi se izognili ponovitvi tragedije, ki se je zgodila lani, ko je bil v spopadu dveh angleških skupin, ki so tam tržile ampule, en mladenič zaboden do smrti.

V Novalji pravijo, da svojega dela Zrć ne nameravajo širiti, si bodo pa prizadevali, da dvignejo kakovost in vsebino za bolj resne goste. Ampak zdaj so v ofenzivi v sosednji kolanski občini; na njenem območju so v Zrćah že zgradili tri nove klube, še bolj bi se radi širili, tudi s stanovanjskimi enotami. Prav zategadelj imajo gostje v apartmajih v Caski, Vidalićih in Kustićih na nasprotni strani zaliva elektronsko uspavanko.

Denar, denar ... Pa tudi svetle izjeme so, na primer frizerka Asta Datković. Že najmanj pet let ni dvignila cen. V središču Novalje postriže lase in brado za pičlih 60 kun. Zakaj? »Ker gledam na svet drugače. Nočem opehariti ljudi.« Da bi bilo več takih!

Nekdanje ribiško mestece ima trikrat več namestitvenih kapacitet kot števila prebivalcev. FOTO: Guliver/Getty Images
Nekdanje ribiško mestece ima trikrat več namestitvenih kapacitet kot števila prebivalcev. FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije