VELIKA MADŽARSKA

Nova Orbanova provokacija z zemljevidom

Na novo provokacijo so se med drugim že odzvali v Sloveniji in na Hrvaškem.
Fotografija: Viktor Orban. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Viktor Orban. FOTO: Reuters

Madžarski premier Viktor Orban je v sredo na facebooku objavil fotografijo globusa iz časov Avstro-Ogrske, ob tem pa maturantom zaželel vso srečo pri pisanju zgodovine. Na novo provokacijo so se med drugim že odzvali v Sloveniji in na Hrvaškem.

Orban je v preteklosti že razburil z izjavami in objavami o veliki Madžarski, ki je je bilo konec pred sto leti, ko so v Versaillesu podpisali trianonsko pogodbo, s katero je Madžarska izgubila okoli dve tretjini takratnega ozemlja.


Madžarski premier je s sredino izjavo spomnil na te čase in objavil globus iz časa Avstro-Ogrske, ko se je ogrski del raztezal čez slovensko Prekmurje ter ozemlja današnje Avstrije, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške in Srbije.

Številni na družbenih omrežjih so bili kritični do objave madžarskega premierja, odzivi pa so se med drugim zvrstili v Sloveniji in na Hrvaškem.

Kaj pravi Pahor

Predsednik republike Borut Pahor je v odzivu za portal 24ur.com dejal, da razume, da je »ponavljajoča objava zemljevidov, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, deležna zavračanja in zaskrbljenosti demokratične javnosti in politike, tudi mene kot predsednika republike«. Napovedal je, da bo na to opozoril svojega madžarskega kolega Janosa Aderja ob načrtovanem uradnem obisku julija letos.

Po prepričanju Pahorja si moramo zaradi takih poskusov še bolj prizadevati za uveljavljanje dobrih praks spoštovanja in sodelovanja, tako znotraj nacionalnih okvirov kot med njimi.

Tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović ni bil neposredno kritičen do Orbana, hrvaškim maturantom je le sporočil, da imajo številne države v svojih arhivih zgodovinske zemljevide, ko so posedovale večja ozemlja, tudi Hrvaška. »Ne delite jih in ne jih objavljati na svojih profilih,« jih je pozval.

V poduk je še zapisal, da ti zemljevidi dandanes niso več relevantni, »kar pa je najpomembneje, razburjajo naše sosede«. Podobno kot jih zmotijo zgodovinski zemljevidi nekaterih voditeljev v soseščini. »To so provokacije tistih, ki dobro vedo, da bodo ti zemljevidi ostali v omarah. Učite se iz zgodovine, vendar glejte v prihodnost,« je tvitnil.

Desni populisti

Iz Slovenije so bili precej kritični pri Levici. »Tovrstne provokacije, ki razpihujejo nacionalistična čustva, je treba obsoditi. Janševa vlada tega ne bo storila, saj računa na pomoč sosednjega režima. Njen cilj je jasen: uveljavitev avtoritarnega konservativnega režima po zgledu Orbanove Madžarske pri nas,« so sporočili iz stranke.

Opozorili so še, da zgražanje le krepi politične položaje desničarskih populistov, senzacionalistično poročanje pa jemlje pozornost korupcijskim aferam. Pozvali so k oblikovanju perspektive, ki bo segla dlje od tekmovanja ene države proti drugi.

Orban in madžarska vlada sta v preteklosti že objavila podobne zemljevide velike Madžarske. Lani so razburili s podobno objavo ob madžarskem prazniku narodne povezanosti, decembra pa je Orban objavil fotografijo sestanka svoje stranke Fidesz pod spornim zemljevidom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije