JUŽNA KOREJA

Nov dom: predsedniška psa zdaj v živalskem vrtu (FOTO)

Po dolgem pregovarjanju Songgang in Gomi v novem domu. Tam živi tudi eden od njunih mladičev.
Fotografija: Štirinožca pasme pungsan sta za nekdanjega predsednika prevelik finančni zalogaj. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Štirinožca pasme pungsan sta za nekdanjega predsednika prevelik finančni zalogaj. FOTO: Twitter

Nazadnje sta kratko potegnila psa: Songgang in Gomi sta po štirih letih zdaj varovanca živalskega vrta v južnokorejskem mestu Gwangju, njun dozdajšnji lastnik se jima je zaradi finančnih preglavic odpovedal.

Žrtvi političnih nesoglasij

Dolgotrajen spor, ki so ga seveda sprožila politična nesoglasja, je tako dobil žalosten epilog, vsaj za psa, ki sta bila seveda navezana na svoj dom in lastnika, nekdanjega južnokorejskega predsednika Mun Džeja. Ta je predstavnika pasme pungsan, avtohtone severnokorejske, prejel v dar leta 2018, ko se je z namero sprave v Pjongjangu srečal s Kim Džong Unom. Ta je svojemu južnokorejskemu kolegu podaril samca in samico, bela lovska psa pa sta si zadovoljna ustvarila dom v predsedniški palači v Seulu in tudi družino; skotilo se jima je šest potomcev, zdaj razseljenih po živalskih vrtovih po državi.

Songgang in Gomi sta maja, potem ko je njun gospodar doživel poraz na volitvah, zapustila razkošno domovanje zaradi spremembe zakonodaje glede državnih daril; po protokolu bi namreč morala ostati v predsedniški palači, a to bi bila zanju dokaj neprijazna usoda, zato so pristojni v zakon dodali izjemo, in sicer da lahko rastline in živali sledijo obdarovancu.

Mun je kljub temu pričakoval, da bo država še naprej finančno podpirala zahtevna psa, a je liberalna vladavina novega predsednika Yoon Suk Yeola, ki predhodniku očita ponižnost in popustljivost severni sosedi, novembra zaprla pipico in tako nekdanjega konservativnega vodjo prikrajšala za denarna sredstva. Ljubljencema se je zato odpovedal, po dolgotrajnem pregovarjanju in posredovanju veterinarskih služb pa sta Songgang in Gomi dobila streho nad glavo v živalskem vrtu, kjer živi tudi eden od njunih potomcev.

Kot so tam pojasnili, psa še vedno veljata za simbol miru in sprave med Severno in Južno Korejo, zato bodo za njiju zgledno skrbeli. Svojega mladiča Byeola nista prepoznala, zato jih za zdaj ne morejo prikazovati kot družino, a si bodo za to še naprej prizadevali, so še pojasnili na slovesnosti, na kateri so predsedniškima kužkoma tudi uradno izrekli dobrodošlico. 

Skotilo se jima je šest mladičev. FOTO: Reuters
Skotilo se jima je šest mladičev. FOTO: Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije