CEPIVO

Normalno življenje se bo vrnilo naslednjo zimo

Objavljeno 21. november 2020 22.30 | Posodobljeno 22. november 2020 19.56 | Piše: Š. R.

Soustanovitelj podjetja Biontech Ugur Sahin verjame, da bo cepivo močno zmanjšalo širjenje virusa.

Cepivo naj bi v veliki meri ustavilo širjenje virusa. FOTO: Matyas Borsos/Reuters
Skrb vzbujajoče trende zaradi širjenja in posledic koronavirusa so v zadnjem obdobju vsaj nekoliko omilile spodbudne vesti o razvoju cepiva, ki naj bi bilo kmalu na voljo širši populaciji. Cepivo proti bolezni covid 19, ki ga skupaj razvijata ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemško biotehnološko podjetje Biontech, se je v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še traja, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Preberite tudi: Moderna: Naše cepivo je skoraj 95-odstotno učinkovito

image
Ugur Sahin, vodja in soustanovitelj nemškega podjetja Biontech. FOTO: Fabian Bimmer, Reuters
V pogovoru za BBC je o cepivu spregovoril soustanovitelj podjetja Biontech Ugur Sahin in dejal, da bo vpliv cepljenja začel delovati v poletnem času, do prihodnje zime pa bi se življenje že lahko utirilo nazaj v stare tirnice. Prav tako naj bi imelo cepivo tudi takojšnji učinek in drastično zmanjšalo število primerov okužb.

Kot je razkril, še potekajo analize o tem, ali bo cepivo vplivalo tudi na manjši prenos virusa med ljudmi in pri cepljenih tudi zamejilo simptome bolezni. »Prepričan sem, da se bo s tem cepivom močno zmanjšal prenos virusa med populacijo. Morda ne za 90 odstotkov, a vsaj za 50. To pa že lahko pomeni dramatičen upad širjenja virusa,« je dejal.

​Preberite tudi: Slovenci ne kažejo navdušenja: nezaupanje v cepivo je veliko

Ob objavi dobre novice o cepivu, so nekateri že napovedali, da bi lahko že spomladi videli učinke v zajezitvi virusa, a Sahin pravi, da bo vseeno trajalo nekoliko dlje. »Če bo šlo vse po načrtu, bo cepivo dostopno ob koncu tega leta, morda na začetku naslednjega,« je dejal. Do aprila si želijo državam dostaviti 300 milijonov doz, šele nato se bo lahko začel kazati učinek. 

»Poletje nam bo šlo na roko, saj se v tem času število okužb zmanjša, ključnega pomena pa je, da bomo s cepivom polno opremljeni pred začetkom jeseni in zime.«

Deli s prijatelji