ŠVICA

Nič več kave za hude čase

Objavljeno 19. april 2019 18.15 | Posodobljeno 19. april 2019 18.25 | Piše: S. I.
Ključne besede: kava Švica

V Švici so hranili zaloge zrn za izredne razmere. Po novem zakonu bodo odpravili državne rezerve.

Marsikdo si ne predstavlja življenja brez kave. Švicarska vlada meni drugače. FOTO: Guliver/Getty Images
BERN – Švica je pred dnevi napovedala, da bo po več desetletjih ukinila državne rezerve kave, saj da ni nujna za preživetje človeka. To je seveda sprožilo burne odzive javnosti, ki ne more začeti dneva brez skodelice črnega poživljajočega napitka, pa tudi industrije. Proizvajalci kave, kot je švicarski Nestle, ki izdeluje svetovno znano instantno kavo nescaffe, uvozniki, pražarne in trgovci so morali doslej po zakonu imeti vedno na zalogi surovo kavo za izredne razmere, kar jim je še kako prišlo prav, kadar so nastale težave z dobavo.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Marsikdo si ne predstavlja življenja brez kave. Švicarska vlada meni drugače. FOTO: Guliver/Getty Images

Švica ima državne rezerve za osnovne dobrine, kot so sladkor, moka, riž, olje in živalska krma. Sistem so uvedli med svetovnima vojnama v prejšnjem stoletju, da bi se izognili potencialnemu pomanjkanju v primeru vojne, naravne katastrofe ali epidemije. A leta 2022 naj bi v Švici nehali kopičiti zaloge kave, saj da »ni nujna za življenje. Kava nima skoraj nič kalorij in s fiziološkega vidika nima hranilne vrednosti.« Po dosedanjih zakonih mora 13 podjetij v Švici, med njimi Nestle, imeti vedno v rezervi 13.500 ton kave, kar naj bi bilo dovolj za trimesečno oskrbo prebivalstva s kavo.
9
kg kave na prebivalca zaužijejo v Švici.


Osem milijonov in pol Švicarjev na leto zaužije okoli devet kilogramov kave na prebivalca, kar je precej več kot v Britaniji (3,3 kg na prebivalca) ali ZDA (4,5 kg na prebivalca). Nasprotniki novega zakona opozarjajo, da kava vsebuje vrsto koristnih snovi, kot so antioksidanti in vitamini, in da se njene hranilne vrednosti ne da ocenjevati samo s kalorijami. 
Deli s prijatelji