VESOLJE

Neznane leteče predmete bo proučevala tudi Nasa

Projekta se je lotil novi vodja Bill Nelson. O videnjih tudi Pentagon.
Fotografija: Ne verjame, da nas obiskujejo prebivalci drugih planetov. FOTO: getty Images
Odpri galerijo
Ne verjame, da nas obiskujejo prebivalci drugih planetov. FOTO: getty Images

Novi vodja Ameriške uprave za letalstvo in vesolje (Nasa) Bill Nelson se komaj en mesec po tem, ko je prevzel krmilo agencije, že pripravlja na proučevanje pojavov neznanih letečih predmetov. Nekdanji senator s Floride, ki je bil tudi astronavt, je dejal, da nikomur, niti ljudem pri vrhu Nase, ni jasno, kaj bi lahko bili hitri in nenavadni predmeti, ki so jih že večkrat opazili izkušeni ameriški vojaški piloti.
Bill Nelson je na čelo Nase prišel pred komaj dobrim mesecem. FOTO: Bill Ingall/nasa
Bill Nelson je na čelo Nase prišel pred komaj dobrim mesecem. FOTO: Bill Ingall/nasa

Sam sicer pravi, da ne verjame, da imajo ti pojavi kar koli z bitji z drugih planetov, ki bi obiskovali Zemljo. Če bi bilo kaj na tem, bi sam to zagotovo vedel, pravi, a po drugi strani meni, da je prezgodaj, da bi to možnost povsem izključili. »Ne vemo, ali gre za reči nezemeljskega izvora, ne vemo, ali gre za sovražnika, ne vemo, ali gre za optične pojave. A smo za slednje skoraj prepričani, da ni to tisto, kar so videli piloti. V glavnem zaradi opisov pojavov. A moramo ugotoviti, za kaj gre, tega si vsi želimo,« je še dodal Bill Nelson.


Tiskovna predstavnica Nase Jackie McGuinness pravi, da Nelson ne bo ustanovil uradne komisije, ki bi preiskovala te pojave, ampak bo zgolj usmerjal raziskovalce, da se bodo začeli na ustrezen način ukvarjati s preiskovanjem zadeve, saj na voljo ni veliko podatkov. Ob tem je dodala, da ne želijo, da bi bila preiskava ožigosana, saj je raziskovanje neznanih letečih predmetov pogosto povezano z neutemeljenimi teorijami zarote. »Gre za res zanimiv fenomen in jasno je, da se Američani močno zanimajo zanj. Če ga želijo strokovnjaki raziskati, naj to počno,« še pravi McGuinnessova.


Neznani leteči predmeti sicer že nekaj časa burijo domišljijo Američanov in ljudi po svetu. Zanimanje se je še povečalo leta 2017, ko je časnik New York Times pisal o več vojaških pilotih, ki so opazili skrivnostne predmete podolgovatih oblik, ki so z veliko hitrostjo švigali v njihovi bližini. Takrat je videnja, kot smo že pisali, preiskovala celo posebna tajna komisija Pentagona. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije