IZRAEL

Netanjahu pričakuje dolgo in težko vojno, spopadi se nadaljujejo

Oboroženi spopadi med izraelskimi silami in stotinami borcev Hamasa se danes po navedbah izraelske vojske nadaljujejo na najmanj 22 izraelskih lokacijah.
Fotografija: Uničena mošeja v izraelskem napadu v mestu Khan Younis na jugu Gaze. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters
Odpri galerijo
Uničena mošeja v izraelskem napadu v mestu Khan Younis na jugu Gaze. FOTO: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

V Izraelu se danes nadaljujejo siloviti spopadi med izraelskimi silami in skrajno palestinsko skupino Hamas, ki je v soboto izvedla silovit napad na izraelske cilje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes posvaril, da se začenja »dolga in težka vojna«, poročajo tuji mediji. Predsednik ZDA Joe Biden je obljubil trdno podporo Izraelu.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se oboroženi spopadi med izraelskimi silami in stotinami borcev Hamasa danes po navedbah izraelske vojske nadaljujejo na najmanj 22 izraelskih lokacijah, vključno z vsaj dvema, kjer so oboroženi napadalci zadrževali talce.

Izraelski protiraketni sistem je prestregel rakete, izstreljene z območja Gaze. FOTO: Amir Cohen, Reuters
Izraelski protiraketni sistem je prestregel rakete, izstreljene z območja Gaze. FOTO: Amir Cohen, Reuters

Netanjahu: Zmagali bomo

»Začenjamo dolgo in težko vojno, v katero nas je prisilil morilski napad Hamasa,« je davi na omrežju X zapisal Netanjahu. »Prva faza se v tem času končuje z uničenjem velike večine sovražnih sil, ki so prodrle na naše ozemlje. Hkrati smo začeli ofenzivno fazo, ki se bo nadaljevala brez omejitev in predaha, dokler cilji ne bodo doseženi. Povrnili bomo varnost državljanom Izraela in zmagali bomo,« je dodal izraelski premier.

V nasilju, najhujšem na območju v več desetletjih, je doslej umrlo že več kot 400 ljudi. Po navedbah izraelske vojske je bilo ubitih več kot 200 Izraelcev, ranjenih pa okoli 1000. Predstavniki Gaze pa so povedali, da je v izraelski povračilni akciji umrlo najmanj 232 Palestincev, skoraj 1700 pa je ranjenih.

Porušene stavbe v Tel Avivu. FOTO: Itai Ron, Reuters
Porušene stavbe v Tel Avivu. FOTO: Itai Ron, Reuters

Ameriški predsednik Biden je v soboto obljubil »kot skala trdno« podporo Izraelu, vključno z vojaško pomočjo ZDA. Pogovori o tem na visoki ravni med ameriškimi in izraelskimi uradniki že intenzivno tečejo, je dejal visoki uradnik ameriške administracije.

Nakazal je, da je napoved Washingtona o vojaški pomoči možna že danes, a ob tem opozoril, da bodo zadeve zapletle razmere v ameriškem kongresu, kjer spodnji dom trenutno nima vodje.

Za zdaj pa je še prezgodaj reči, ali je v napad Hamasa »neposredno vpleten« Iran, je še dodal visoki predstavnik Bele hiše.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije