KLIMATSKE SPREMEMBE

Nepričakovano visoke temperature oceanov vznemirile znanstvenike: »To je strašljivo«

Kako se spremembe v zadnjih letih odražajo v Jadranskem morju?
Fotografija: FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
FOTO: Zaslonski posnetek

Znanstveniki, ki se ukvarjajo s podnebnimi spremembami, so bili v zadnjih tednih zaskrbljeni zaradi dejstva, da je temperatura morske gladine že več kot mesec na rekordno visoki ravni, kar bi v najslabšem primeru lahko pomenilo, da vstopamo na neznano ozemlje in da so pred nami »nevarne spremembe«.

Vztrajne rekordne temperature

Podatki ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) o povprečni temperaturi površine oceanov od sredine marca kažejo dramatične spremembe. Hkrati so bile letos zabeležene rekordno nizke ravni ledu, tako na Arktiki kot na Antarktiki.

Kot kaže graf na spletnem mestu Climate Reanalyzer (zgoraj), ki ga vodi Inštitut za podnebne spremembe Univerze Maine, je povprečna svetovna temperatura oceana (črna črta na vrhu) dosegla vrh pri 21,04 stopinje Celzija 23. aprila in je ostala na rekordno visokih ravneh vse od takrat.

FOTO: Zaslonski posnetek
FOTO: Zaslonski posnetek

Hude posledice segrevanja oceanov

Posledice takšnih rekordov so, da se po svetu pojavlja veliko oceanskih vročinskih valov, ki lahko povzročijo množično izumrtje morskih organizmov, ekstremnejše vremenske razmere, pospešijo taljenje ledu in dvignejo morsko gladino.

Poleg tega so toplejši oceani manj učinkoviti pri absorpciji toplogrednih plinov, ki segrevajo planet.

To je šele začetek

Za ljudi, ki se ukvarjajo s podnebnimi znanostmi, je ta razvoj skrb vzbujajoč, a žal ne nepričakovan.

»Medtem ko lahko vidimo, da modeli delujejo, je seveda strašljivo videti podnebne spremembe, ki se dogajajo v resničnem življenju,« je komentiral biogeokemik na Oceanografski ustanovi Woods Hole dr. Jens Terhaar. »Zdaj smo v tem in to je šele začetek,« je dodal.

Kakšno je stanje z Jadranom in Sredozemljem?

Severna polobla se segreva hitreje kot južna, med drugim zato, ker ima več kopnega, Sredozemlje pa je žarišče podnebnih sprememb.

Hrvaška klimatologinja Jadranka Šepić pravi, da tako Jadran kot Sredozemlje neizogibno čutita vpliv globalnega segrevanja oceanov in ozračja. »Program Copernicus je nedavno objavil fotografijo, ki prikazuje anomalijo temperature morske površine 10. aprila 2023. V zahodnem Sredozemlju in severnem Jadranu je bilo morje za do tri stopinje toplejše, kot je običajno za ta letni čas. Temperature, nižje od srednjih, so bile zabeležene le v najbolj vzhodnem delu Sredozemlja, torej v Levantinskem morju,« poudarja Šepićeva za Index.

FOTO: Zaslonski posnetek
FOTO: Zaslonski posnetek

Kako se spremembe v zadnjih letih odražajo v Jadranskem morju?

Šepićeva pravi, da globalni dvig temperature med drugim vpliva na globalni dvig morske gladine. »Dva najpomembnejša vzroka za dvig morske gladine sta širjenje morja zaradi segrevanja – toplejša voda ima večji volumen kot hladnejša – in dodajanje vode v morje zaradi taljenja kopenskega ledu. Zaradi globalnega povečanja temperatur naj bi se srednja gladina morja do leta 2100 dvignila za 50–100 cm. Pričakujemo ekstremne poplave morja, kakršnim smo bili v našem delu Jadrana priča v letih 2018, 2019, in 2022, in bodo vedno pogostejše.«

»Z nadaljnjim pospeševanjem dvigovanja morske gladine je mogoče pričakovati, da bo poplavljanje obalnih mest postalo še intenzivnejše,« pravi Šepićeva.

Po ocenah strokovnjakov bi Hrvaška izgubila več kot 100 milijonov kvadratnih metrov obale, če bi se morje dvignilo za 50 centimetrov. Najbolj ogrožena bodo urbana območja z nizko obalo, na primer kraji na otokih Cres, Mali in Veliki Lošinj, Krk, Rab, Krapanj in Korčula. Na obali bodo to Nin, Trogir, Ston pa tudi Pulj, Split in Zadar.

Pred našimi očmi se dogajajo velike spremembe

Mark Maslin, profesor ved o zemeljskem sistemu na Univerzitetnem kolidžu v Londonu, je dejal, da podnebna kriza pridobiva zagon pred našimi očmi. »Klimatologe je šokiralo ekstremno vreme leta 2021,« je povedal za Guardian.

»Mnogi so upali, da gre le za ekstremno leto. Vendar se je nadaljevalo še v letu 2022 in se zdaj dogaja v letu 2023. Zdi se, da smo se premaknili v toplejši podnebni sistem s pogostimi ekstremnimi vremenskimi pojavi in ​​rekordnimi temperaturami, ki so nova normalnost. Težko je razumeti, kako lahko kdo zanika, da se podnebne spremembe dogajajo in da imajo uničujoče posledice po vsem svetu,« je dejal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije