NEPRIČAKOVANO

Nenadna smrt beloruskega zunanjega ministra

V ponedeljek bi se moral sestati z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom.
Fotografija: Beloruski protest proti vojni v Ukrajini v LjubljanI. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Beloruski protest proti vojni v Ukrajini v LjubljanI. FOTO: Črt Piksi

V 65. letu starosti je umrl beloruski zunanji minister Vladimir Makej, je danes sporočila beloruska tiskovna agencija Belta. Vzrok smrti še ni znan.

Makej se je rodil 5. avgusta 1958 v regiji Grodno. Diplomiral je na državnem pedagoškem inštitutu za tuje jezike v Minsku. Med letoma 2000 in 2008 je bil pomočnik beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, avgusta 2012 pa je bil imenovan za zunanjega ministra. Pred predsedniškimi volitvami in kasnejšimi množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 je bil Makej eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z zahodom in tudi kritiziral Rusijo. Kmalu po začetku protestov pa je spremenil svoje stališče in trdil, da za protesti stoji zahod.

V začetku tega tedna se je minister v Erevanu udeležil konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), vojaške zveze več nekdanjih sovjetskih držav, v ponedeljek pa naj bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Na smrt ministra so se že odzvali v Moskvi. »Pretreseni smo zaradi poročil o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Belorusije Vladimirja Makeja. Uradno sožalje bo objavljeno kmalu,« je na telegramu zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas